INFO-RADIONICA O TRGOVINI LJUDIMA

 

29. januar '07.

Sprečavanje trgovine ljudima, posebno žena i dece bila je tema informativne radionice koja je u organizaciji Udruženja građana "Ekult" i Anti trafiking centra (ATC) iz Beograda nedavno održana u prostorijama Narodne biblioteke u Sivcu.

Radionice na ovu temu organizovane su u još tridesetak gradova Srbije, a cilj akcije je informisanje građana o samom pojmu trgovine ljudima, uzrocima i načinima zaštite.

Kako su naglasile Jelena Milić i Bratislava Gogić, trenerice/aktivistkinje ATC-a, koreni trgovine ljudima datiraju iz robovlasničkog društva. Opšti civilizacijski napredak nije iskorenio ovu pojavu, pa se tako sa njom susrećemo i danas. Kao neke od ključnih tačaka u trgovini ljudima pomenute su pijaca rizona u Brčkom i sabirni centar u Beogradu, gde se putem licitacije preuzima sudbina nad nesrećnim ljudskim bićima.

Prema rečima gošći iz Beograda trgovina ljudima je jedan od najraširenijih oblika organizovanog kriminala i u mnogim slučajevima oduzima slobodu i živote mnogih mladih žena i muškaraca koji tragaju za boljim životom bežeći od siromaštva, nasilja ili prosto da bi istraživali, učili. Verujući da je bolji život "tamo negde", a ne proveravajući mogućnosti koje su im ponuđene upadaju u zamku trgovaca ljudima. Trgovci ljudima mogu biti ljudi iz našeg najbližeg okruženja. Mlade vrbuju preko primamljivih oglasa, kao što su oni koji se odnose na dobro plaćene poslove u inostranstvu za koje ne treba nikakva kvalifikacija niti poznavanje stranog jezika, bebisiting, modne agencije i sl.

Prema izvesnim istraživanjima ovaj oblik organizovanog kriminala, prema zaradi koju donosi nalazi se na listi najprofitabilnijih, odmah posle trgovine drogom i oružjem.

Anti Trafiking Centar je jedna od najvećih domaćih neprofitnih organizacija koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima u regionu, zaštitom marginalizovanih grupa, smanjenjem rodno zasnovanog nasilja i promocijom ljudskih prava uopšte. Krajem protekle godine pokrenuo je serijal radionica o fenomenu trgovine ljudima po celoj Srbiji.

Priredio Radoje Cvijović.

Elementarno što bi svako/a trebao/la da zna:
-žrtva trgovine ljudskim bićima može postati svako - pa i ti!
-žrtva trgovine ljudskim bićima nije kriminalac.
-trgovina ljudima postoji i u Srbiji.
-oprez kod oglasa koji nude laku i brzu zaradu i u inostranstvu i u zemlji.
-oprez kada ti novostečeni prijatelj i prijateljice ponude atraktivno putovanje u inostranstvo, posao ili brak.

Ukoliko se odlučiš za odlazak na rad obavezno uradi sledeće:
-porodici i prijateljima ostavi podatke o tome gde i sa kim odlaziš, na kojoj ćeš adresi boraviti, ime kontakt osobe...
-informiši se o brojevima telefona srpskih diplomatskih i konzularnih predstavništava u državi u koju ideš, kao i nevladinih organizacija koje pružaju pomoć u slučaju trgovine ljudskim bićima
-proveri da li je za državu u koju ideš potrebna radna dozvola
-raspitaj se o pouzdanosti agencije za zapošljavanje
-budi oprezna/oprezan ako bude promena vezane za datum odlaska/dolaska, smeštaja ili drugih uslova rada

Tokom boravka:
-dokumenta uvek nosi sa sobom i nemoj ih davati drugima
kopiju pasoša stavina sigurno mesto
-redovno se javljaj porodici i prijateljima
-ako bilo koja situacija ili osoba u tebi probudi nelagodnost ili sumnju potraži pomoć!
-slobodno smisli još neke mere opreza da dobiješ pomoć (dogovorena "šifra" sa najboljim prijateljem iz tvog grada i dr)

Anti Trafiking Center
Resavska 1, 11000 Beograd
tel/fax: +381 (0)11/ 32-39-002
web adresa: www.atc.org.yu
email: atc@atc.org.yu

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU