AKCIJA ČIŠĆENJA KANALA

 

11. decembar '06.

Protekle subote Udruženje građana "EKULT" iz Sivca organizovalo je čišćenje Velikog Bačkog Kanala od masnoće koja je proteklih desetak dana prekrivala površinu vode.

Akciji su se pridružili članovi Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran" iz ovog mesta, kao i predstavnici somborske uljare "Sunce", koja je, kako se da zaključiti na osnovu zvaničnih analiza Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine", glavni vinovnik zagađenja.

Zajedničkim snagama, koristeći jedan čamac i nekoliko specijalno za ovu potrebu napravljenih alata, nakon tri i po sata uporne borbe uklonjen je najveći deo neobičnog vodenog prekrivač.

 

Iz kanala je izavđeno mnoštvo plastične i staklene ambalaže: boce, kese, teglice, jedna plastična stolica, primerci obuće i svakojakih drugih predmeta...

 

Na obalu je izvučeno stotinak kilograma beličaste, guste i elastične mase organskog porekla, nalik gumenoj zavesi od rezanca.

Iako je prema pomenutoj laboratorijskoj analizi "Voda Vojvodine" nedvosmisleno utvrđeno da je pomenuta masna masa produkt uljare iz Sombora, predstavnici ove fabrike uporno su odbili te tvrdnje. Prema njihovim rečima, uzročnik zagađenja je nekakva fantomska farbara.

Tekst Radoje Cvijović,
Fotografije Bojan Cvetković.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU