XIII KONGRES BISKAP

 

31. maj '07.

Naslov XIII Kongres "BISKAP" možda sam po sebi i ne govori ništa neobično, međutim stvar je sasvim drugačija...

Trinaesti, svetski a naš Kongres "Bivših i sadašnjih konzumenata alkoholnih pića", nekada poznatijih kao "Bivše i sadašnje pijandure" ili skraćeno BISP održan je u prelepom, suncem okupanom Čurugu, kraj Novoga Sada.

Domaćin kongresnog okupljanja bio je gospodin Stevan Mirkov - Bačuga koji se svojski potudio da "kongresnog materijala" (čitaj ića i pića) bude u izobilju.

Svečani skup obeležila je sjajna atmosfera uz odličnu muziku i još bolje vino, a uz to ono po čemu će se pamtiti ovaj, trinaesti po redu Kongres jeste samoizbor predsednika.

Naime, zadovoljan dosadašnjim radom i zaokupljen mnogobrojnim novim planovima o proširenju aktivnosti "biskapovaca" dosadašnji predsednik Mirko Hraničak, po zanimanju apotekar odlučio je da iskoristio mogućnost koju mu Statut dozvoljava i da diskreciono pravo da predloži novog predsednika iskoristi i predloži samog sebe. Bilo je to pravo iznenađenje za sve, kako za one iskusne tako i za one "sveže" biskapovce. Ali, pošto je BISKAP društvo zasnovano na nedemokratskim principima primedbi i diskusije na odluku predsednika nije bilo. Odluka je pozdravljena i prihvaćena... a i šta se drugo moglo.

Predsednik nije komentarisao sopstvenu odluku, samo je napomenuo da se ugledao na naše političare i priznao: - Osladilo mi se.

Sekretar društva Lazar Beljanski, fizičar koji radi u institutu za fiziku trideset pet godina nije krio oduševljenje sjajnim domaćinstvom na dvanaestom Kongresu BISP u Sivcu, a uz osmeh kratko je prokomentarisao samoizbor novog-starog predsednika.

- Mi se intenzivno družimo negde od 1967. godine. BISKAP je nevladino, nedemokrtsko i multipajandursko društvo. Ovo je vrlo interesantan potez predsednika... statut nije prekršio. Mirko je izvanredan čovek, veoma savestan, on je zato rođen - veli sekretar.

Popularnost i društva se širi, pa odnedavno u redovima biskapovci imaju članove iz Republike Srpske i Hrvatske.

O tome kako je put do ulaska u članstvo u ovo jedinstveno društvo težak, dug i nepredvidiv svedoči slučaj doktora V. Gospodin doca i pored svog nesebičnog i nemerljivog doprinosa kao lekara i svetski priznatog naučnika ne uspeva, a evo već je peta godina kako pokušava da postane član ovog uvaženog društva. Kriterijumi su strogi, a  Statutu nemilosrdan. Prema onome što smo mogli čuti od gospode kongresmena, pored tog, humanog doprinosa da bi se postalo član potrebno je vredno, ali s merom trenirati u konzumiranju božanskih napitaka, posebno vina. Pored toga kandidat za članstvo mora učestvovati u radu duševnih konferencija i pokazati zavidno poznavanje "kongresnih materijala" na periodičnim kolokvijumima.

Nakon formalnog usledio je i onaj neformalni deo - druženje, strukovna i sportska takmičenja u brzom ispijanju piva i preciznom gađanju vazdušnom puškom. Najbolji i najzaslužniji članovi, kao i prijatelji društva dobili su simbolične i originalne nagrade, a naporan kongresni dan završen je pesmom.

Već sada sa nestrpljenjem se očekuje poslednju nedelja maja naredne godine, kada je na jednom salašu u Zmajevu zakazano novo druženje biskapovaca.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU