BELE RUŽE NEBESKE

 

11. novembar '07.

"Bele ruže nebeske" nova je knjiga pesama koju je, u izdanju "Biblioteke Erato" izdala pesnikinja iz Sivca  Slavica Tešović.

- Lirskim pesnicima se često nanosi nepravda time što im se kaže da su samo lirski, kao da lirika sama za sebe ne znači ništa, kao da je ona lična stvar pesnikova, te se u njoj traže neki drugi slojevi - istorijski, mitski i sl., koji podopiru i čuvaju njenu uspravnost. Čista lirika, lirika koja je nasleđeno ili sublimisano iskustvo jednog pesnika, njegov lični doživljaj, ma koliko bila lična, nosi dubok utisak doživljenosti sveta, a ta doživljenost ništa nije drugo do oblik shvatanja ili traganja za odreženim smislom. Slavica Tešović je prvesntveno lirska pesnikinja, a što znači i pesnikinja lirskog nadahnuća, te ukupan njen pesnički rad može se svesti pod jedno - lirika. Knjiga pesama "Bele ruže nebeske" već svojim naslovom ističe prostranstvo lirske uznemirenosti, naglašava smisao pesme i pevanja, osećanje poverenja u pesmu, u čin pesničkog stvaranja. Stvaralačka samouverenost izbija u prvi plan ovih pesama, potreba da se naglasi vlastito iskustvo - životno i pesničko, da bude saopšteno lirski jednostavno i bez velikih pretenzija, to su osnovni stvaralački porivi nove knjige pesama Slavice Tešović - stoji u recenziji koju je napisao Vuk Milatović, književnik iz Beograda.

Nakon izdanja "Posle tuge", objavljene 2001, godine, ovo je druga knjiga poezije Slavice Tešović. Njene pesme štampane su u zbirkama "Randevu u troje" i "Zemlja Rada Neimara", a neke od njih ušle su i u antologiju poezije Milutina Đurkovića "Nebeski hram".

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU