0
 
 

 

 

FILM "DOBRODOŠLI U ITALIJU" OSVOJIO NAGRADU
UDRUŽENJA FILMSKIH UMETNIKA SRBIJE

 

12. april 2009.

„Dobrodošli u Italiju“, dokumentarni film autora Bojana Cvetkovića, radjen u produkciji Udruženja građana „E-kult“ iz Sivca i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, osvojio je prestižnu nagradu „Jovan Aćin“ u žestokoj konkurenciji 56. beogradskog festivala dokumentarnog i kratometražnog filma "Kratak spoj", koji je održan od 30. marta do 03. aprila u srpskoj prestonici.

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije, u sastavu Sava Trifković, Miodrag Novaković i Sava Aćin nagradu je dodelio jednoglasno, a evo i kratkog obrazloženja:

„Bojan Cvetković je, nesumnjivo, pokrećući duboke i svestrane unutrašnje impulse uspeo da svoju poziciju filmskog reditelja istovremeno dovede u sklad, da je objedini, sinhronizuje i artikuliše i kao filmski scenarista i kao filmski snimatelj i kao filmski montažer. Pred sobom, dakle, imamo kompletnog i kompleksnog filmskog autora, angažovanog dokumentaristu, čije se medijsko posredovanje podjednako vezuje kako za jednu uzavrelu i aktuelnu životnu temu, tako i za sve složeniju elektronsku tehnologiju jedne promenjene i proširene realnosti.

Sve to, naravno, svedoči i o proširenom senzibilitetu samog autora koji nas na duhovit i paradoksalan način suočava sa grotesknom pozicijom grupe mladih ljudi poniklih na ovim prostorima koji su samouvereno i bez predrasuda, ne razmišljajući mnogo o zabranjenom voću, krenuli u, naizgled, laku zaradu i avanturu branja jabuka na dalekim plantažama Evrope...“

Pored ove nagrade film „Dobrodošli u Italiju“ osvojio je i nagradu publike na festivalu MEFEST 08, kao i nagradu žirija za najbolju muziku na istom festivalu, u konkurenciji 52 filma iz 23 zemlje. Na JAHORINAFEST-u film je dobio treću nagradu u svojoj konkurenciji.

Zanimljivo je, da je ova četrdesetominutna projekcija filma o Sivčanima koji gotovo dve decenije svoju egzistenciju obezbeđuju obavljajući sezonske poslove u Italijij osvoja nagrade na svim festivalima na kojima učestvuje.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU