BLAGOSLOVLJEN HRAM I SIVČANI

 

27. maj '07.

"Свети Николај Чудотворац Мирликијски. Пренос моштију. У време цара Алексија Комнена и патријарха Николе Граматика, 1087. године, буде тело овога светитеља пренето из Мира Ликијског у град Бари,у Италији. То се десило због најезде муслимана на Ликију. Светитељ се на сну јавио неком чесном свештенику у Барију и наредио да му се мошти пренесу у тај град. У то време град Бари је био Православни и под Православним патријархом.

При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира које се изобилно точило из моштију.Још се у овај дан споминје чудо св. Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским;наиме како је светитељ Николај повратио вид слепом краљу Стефану."

Охридки ПРОЛОГ,
Епископа Николаја Велимировића.

 

Дана 22.05.2007. године, српска Православна Црквена Општина у Сивцу, обележила је своју Храмовну славу,Пренос моштију св. Оца Николаја Мирликијског.

Уз присуство великог броја верника и гостију,Свету Архијерејску Литургију, служили су свештеници: Архијерејски намесник сомборски, отац Милош Ловрић Архијерејски намесник жабаљски, отац Ранко Милојевић Апатински свештеник, отац Драган Штевић и сивачки свештеник, отац Брана Влајковић.

Свечаном Литијом (трократим обиласком око Храма), присутни свештеници су благословили Храм као и све вернике и житеље Сивца.
Обред је завршен Вечерњом службом у 17 часова,у присусву свештеника: Архијерејског намесника бечејског, оца Милана Малинића
пароха кулског,оца Радована и сивачког пароха,оца Бране Влајковића.

Уз присуство овогодишње куме,госпође Неде Молнар, освештан је славски колач и кољиво, а кумства за наредну годину, прихватио се господин Божидар Цмиљанић.

Као и сваке године, током целог дана, у порти као и у службеним просторијама Српске Православне општине Сивац, било је постављено пригодно послужење, како и приличи свечарској атмосфери!

Значајан је и број младих људи, који се у славу Бога,свакодневно повећава, што се може тумачити незадовољством човека материјалним устројством модерног друштва, и тежњом ка исконским духовним вредностима, којима се наша Црква кроз своју бурну историју и своје Свете Оце, одувек потврђивала.

Приредио Владан Мијатовић.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU