IVANJSKO CVEĆE '07

 

15. jul '07.

Čuvar tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca, festival "Ivanjsko cveće" imao je ove godine izuzetno bogat kulturni program koji je tokom četiri festivalska dana u Sivcu okupio gajdaše, slikare, kompozitore, folklorne ansamble i brojne posetioce iz čitave Vojvodine.

Festival je otvoren likovnom kolonijom na Malom Staparu. Umetnici iz Sivca, Crvenke, Kule, Sombora i Vrbasa stvarali su radove na temu "Dunja sa ormana".

Promotivno predstavljanje kompakt diska tradicionalne muzike vojvođanskih Srba, autora  prof. dr. Nice Fracila bilo je na programu drugog festivalskog dana, dok je naredni obeležila etno izložba pod nazivom "Sivački šor" priređena u prostorijama sivačke Narodne biblioteke.

Autor postavke fotografija koje svedoče o bogatoj istoriji Sivca je Slavko Purić, neumorni sakupljač istorijske građe o ovom velikom i starom naselju. Svoje oduševljenje predstavljenim eksponatima nije krila ni Dušanka Ogar, kustos gradskog muzeja u Somboru. Izložba fotografija sivačkih ulica kao i starih planova naselja iz davne 1757. godine i prve polovine devetnaestog veka obogaćena je nesvakidašnjim muzičkim spektaklom koji je priredilo deset gajdaša.

Poslednjeg dana festivala na ulice Sivca izašli su zanatlije, pčelari, ribolovci...

Svoj prodajni štand imali su i štićenici Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Kule koji su posetiocima ponudili svoje kreativne radove, slike, male vitraže, crteže i druge korisne i lepe predmete koje su sami izradili.

Posebni štandovi bili su rezervisani za predstavljanje starinskih jela koje su pripremile domaćice iz Pančeva, Rume, Sivca i Stapara.

 

Pletenje venaca od ivanjskog cveća u porti pravoslavne crkve u Sivcu pored devojaka i mladića u narodnim nošnjama svojim pesmama ulepšao je i crkveni hor "Sveti Georgije" iz Bečeja.

 

 

 

svojim prisustvom Festival je uveličao Svetozar Bukvić, predsednik opštine Kula

 

Ispleteno je puno lepih venaca, a onaj najlepši koji će čitave naredne godine krasiti dveri pravoslavnog hrama isplele su staparke Đurđina Beljanski i Milosava Volić (na slici desno).

 

 

Sledi nekoliko zanimljivih fotografija...

 

Večernji deo programa bio je rezervisan za svečani koncert folklora.

U specijalno za ovu priliku pripremljenom ambijentu, na bini u dvorištu osnovne škole u Starom Sivcu smenjivali su se gajdaši, predstavnici Kulturno-umetničkog društva "Stanko Paunović" iz Pančeva, ženska pevačka grupa Gerontološkog centra iz Zrenjanina, članovi ANIP "Branko Radičević" iz Rume, Kulturno prosvetne zajednice "Stapar" iz Stapara, ansambl KUD "Abrašević" iz Čačka i pevačke grupe Doma kulture iz Sivca, na čelu sa gajdašem Maksimom Mudrinićem.

Festivalski program završen je tradicionalnim paljenjem ivanjske vatre.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU