0
 
 

 

IVANJSKO CVEĆE '08

 

10. jul '08

Doprinos očuvanju tradiciju vojvođanskih Srba starosedelaca i ove godine nesebično su dali Sivčani devetim po redu festivalom "Ivanjsko cveće".

Trodnevni praznik etno stvaralaštva, igre i pesme, kulinarskih specijaliteta započeo je promocijom CD-a sivačkih pevačkih grupa i solista. Predstavljanje novog muzičkog izdanja, koje je u produkciji sivačkog Doma kulture snimljeno u Beogradu vodila je muzikolog Vesna Ivkov u Maloj sali Doma kulture. Ona je u kratkim crtama predstavila sadržaj muzičkog CD-a, a njeni stručni pogledi na delo bili su protkani muzičkim numerama "Bosiljak je sićana travica", "Devojka je išla", "Paun pase", "Svu noć noćas pregorele sveće" kao i drugim pesmama u izvođenju Ženske pevačke grupe "Bosilje", Muške pevačke grupe "Izvor", Zlate Purić i gajdaša Maksima Mudrinića.

Izložba na temu "Narodne nošnje Vojvodine" održana je u Narodnoj biblioteci u Sivcu drugog dana festivala. Izloženi su kompleti nošnje srpskog življa u Vojvodini od kraja 18. do početka 19. veka. Izložbu su priredili Milan Vranješ iz Vojke i Dušan Živojinov iz Kikinde. Kao što reče gospodin Vranješ, ovom prilikom predstavljene su "izlazne" tj. svečane, zimske i letnje nošnje iz Srema, Banata i Bačke. Originalne paorske pantalone, košulje, muška graničarska nošnja i posebno jedna zelena ženska nošnja iz Banata ostavile su utisak na malobrojne posetioce.

Rekonstrukcije nošnji šivene su ručno prema modelima izloženim u Beogradskom etno-muzeju - naglasio je Milan Vranješ. Kako je sam rekao, već trideset godina je u folkloru, a izradom narodnih nošnji bavi se poslednjih desetak godina, najviše za potrebe folklornog društva iz Vojke.

Iste večeri u Maloj Sali sivačkog Doma kulture održano je "Prelo uz troglasne gajde". Na jedinstvenom skupu učestvovalo je petnaest gajdaša i jedina gajdašica na ovim prostorima, Anita Tomković iz Osijeka. Uz gošću iz Hrvatske sivačkoj publici predstavili su se i Slobodan Bačić - Brba i Marko Jandrić iz Sombora, Slobodan Pejin i Maksim Mudrinić iz Sivca, Vanja Ilijev i Tomislav Đurin iz Zrenjanina, Ognjen Ognjanović iz Bačke Palanke, Staparci, otac i sin, Zoran i Slobodan Beljanski, Vrabel Janoš iz Čoke, Miloš Kostić iz Stare Pazove, Vladimir Rac iz Bačke Topole, Branislav Zarić i bećaruše iz Kikinde, Filip Jović iz Rume i Mirko Delibašić iz Vukovara. U programu je učestvovao i odlični tamburaški orkestar gostiju iz Vukovara.

Poslednji dan festivala započeo je vašarom zanatlija i kuvanjem starih jela u dvorištu Osnovne škole "20. oktobar" u Starom Sivcu. Bogat "repertoar" tradicionalnih vojvođanskih, srpskih, sve posnih jela pripremilo je Kulturno umetničko društvo "Branko Radičević" iz Novih Banovaca. Carska pita, pita sa jabukama, kiflice,  prebranac, pogača, pita sa kupusom i pečurkama kao i pita sa višnjama oduševile su sve koji su ih probali, a kako kažu Mirjana Srdić i Zorica Simić, glavne i odgovorne za pomenute specijalitete spremile bi one još više, nego su po prvi put na ovom festivalu i nisu bile sigurne šta sve može da se predstavi ovom prilikom.

Miroslav Marinkov sa ocem Miladinom

Na jednom drugačijem štandu, Magdolna Magda Stojanac, penzionisani prosvetni radnik iz Sivca predstavila je svoje rukotvorine - ručno ukrašene boce za vino i rakiju. Detalji ivanjskog cveća, voća i ikona brojnih svetaca vešto oslikani na bocama raznih oblika i veličina privukli su veliku pažnju posetilaca, mada su se mogle čuti i poneke žalbe onih iskusnijih kako je sve to lepo samo je šteta što su boce prazne. Kako Magda kaže od kako je u penziji poslednjih desetak godina, izrada dekoracija na bocama joj je hobi.
Među štandovima svoje mesto imali su i članovi Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Oni su pripremili humanitarnu prodajnu izložbu svojih ručnih radova, a prilika je iskorištena pa su podeljeni štampani materijali kojima su informisali Sivčane o akciji "Pomoć u kući" koju su pokrenuli uz pomoć Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a koja je obuhvaćena Strategijijom socijalne zaštite.

Nakon večernje službe i litije u porti pravoslavnog hrama posvećenog Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja u Sivcu, devojke i mladići u narodnim nošnjama ispleli su pregršt venaca od ivanjskog cveća. Među njima najlepši isplela je mlada Sivčanka Jelena Lančuški. NJen venčić, tokom čitave naredne godine krasiće dveri sivačkog pravoslavnog hrama.

Nakon pletenja venaca od ivanjskog cveća usledio je nastavak festivalskog programa u dvorištu osnovne škole u Starom Sivcu. Program je otvorio Milan Prunić - Duma muzičar i pevač iz Kikinde. Pred brojnom publikom, na letnjoj bini smenjivali su se folklorni ansambli iz čitave Vojvodine. Najpre domaćini iz Sivca nastupom dečijeg folklornog ansambla, folklorne grupe "Mi Bačvani" i Ženske pevačke grupe "Bosilje", a potom i folkloraši iz Gradskog kulturno-umetničkog društva "Ravangrad" iz Sombora, tamburaši Gradskog tamburaškog orkestra iz Stare Pazove, članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva "Vuk Karadžić" iz Bačke Topole, KUD "Branko Radičević" iz Novih Banovaca, predstavnici Udruženja seoskog folklora veterana iz Novog Mileševa, hor crkvene opštine Dragutinovo, KUD "Veseli Banaćani" iz Zrenjanina i drugi.

Deveti festival etno igre i pesme završen je u kasnim večernjim satima paljenjem ivanjske vatre.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU