"ČOVEK JE ŽIVEO KOLIKO JE VIDEO"

 

13. maj '07.

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Narodnoj biblioteci u Sivcu priređena je izložbe slika i maski iz privatne kolekcije Jove Todorova.

 

Izložena ulja na platnu, grafike i posebno maske koje je ovaj temperamentni Sivčanin nemirnog duha sakupio na svojim putovanjima širom sveta izazvali su veliko zanimanje publike.

 

Izložbu je otvorio Miloš Pejović, akademski slikar iz Sombora, a među brojnim uvaženim gostima bio je i Oleg Buldakov, ataše za kulturu u ambasadi Rusije u Beogradu.

- Danas smo imali jedan svečan dan posvećen pobedi nad fašizmom. Pored polaganja venaca u Subotici i Beogradu, svedoci smo jedne lepe kulturne manifestacije za koju su građani Sivca pokazali veliko interesovanje. Tokom izložbe saznali smo mnogo zanimljivog o gospodinu Todorovu, čoveku koji veliku pažnju posvećuje umetnosti i kulturi u ovom mestu. Ja sam ovde sa velikim zadovoljstvom i zaista, osećam se veoma prijatno - rekao je ruski diplomata.

 

kolekcionar u društvu gostiju
(s leva: Jova Todorov, Oleg Buldakov, ruski ataše i Svetozar Bukvić, predsednik opštine Kula)

 

Zaljubljenik u lepo, kolekcionar i uspešni privrednik iz Sivca, Jova Todorov već duže vreme ima želju da javnosti predstavi svoju bogatu zbirku umetničkih predmeta. Dan pobede bio je sjajan povod.

- Već tridesetak godina kupujem slike. Puno se družim sa umetnicima i često pomažem organizaciju umetničkih kolonija i drugih kulturnih dešavanja. Kao povod za izložbu izabrao sam 9. maj, svetski Dan pobede nad fašizmom. Drago mi je što su se mom pozivu odazvali i predstavnici ambasade Rusije - kaže Jova Todorov, marljivi kolekcionar avanturističkog duha.

 

Među pedesetak izložbenih eksponata veliku pažnju publike privukle su maske.

 

- Svi izloženi predmeti su mi veoma dragi i svaki od njih ima neku svoju priču, ali maske su za mene nešto posebno. Potiču iz Afrike, Kube, Indije, Šri Lanke i Brazila. Prirasle su mi srcu jer svaka od njih u sebi ima nešto romantično. Maske živopisnih boja iz Šri Lanke simbolizuju pitome zmajeve iz tamošnje mitova. One sa Kube predstavljaju ljudska lica rađena u ebanovini, izuzetnog su kvaliteta izrade i velike umetničke vrednosti. Maska iz Brazila je naturalna i potiče iz prašuma Amazona - nadahnuto govori Jova.

 

 

Sa sigurnošću se može reći da je izložba ostavila snažan utisak na sve posetioce, a Jova pod motom "Čovek je živeo koliko je video" nastavlja svoja pustolovna istraživanja sveta. Do neke nove izložbe...

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU