"KÔD GUBITNIKA"

 

22. maj '07.

"Kôd gubitnika" naziv je knjige Vučine Šćekića koja je predstavljena na književnoj večeri održanoj proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci u Sivcu.

O romanu nekadašnjeg Sivčanina koji živi i radi u Zrenjaninu govorili su dr Draško Ređep i dr Nenad Šaponja, književni kritičari iz Novog Sada.

dr Draško Ređep, Vučina Šćekić i dr Nenad Šaponja

Radnja političko-ljubavnog trilera prelama se, ili kroz svest samog junaka, ili kroz njegove zapise o povestima ljudi kojima je dramatična sudbina 2003. godine odredila isto mesto - ćeliju zrenjaninskog zatvora.

- To je knjiga o zatvoru. Tamnička ispovest. U zatvorskim spisima koje tretira autor, kako ide vreme sve više se u klupko postavlja sve ono što je neobjašnjivo i suludo u našim životima. Zatvor je za Vučinu Šćekića ne samo ograničen prostor disanja i neslobode, nego mera stvari. Kao što smrt koja sve izjednačava i sve svodi na vlastitu razmeru visine, tako se i ovde beli, crveni, lopovi i sumnjiva lica svakojakih obrta svrstavaju u taj zatvorenički krug tihog mrmljanja, otuđenja, prisile - rekao je dr Draško Ređep.

"Svako živi u svojoj tamnici, samo što nemože ili neće da vidi tamnicu. Odrednicu sadašnjosti i svekolike budućnosti. Odstojanja od života..."

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU