OSNOVANA UMETNIČKA LIVNICA

 

30. jul '07.

Od nedavno Sivac je bogatiji za jednu umetničku livnicu koju su otvorili otac i sin, Miladin i Strahinja Đaković.

Ideja o osnivanju livnice nije nova, dugo je sazrevala u mislima Miladina Đaković, popularnog Pelea koji već tri i po decenije radi na umetničkim projektima brojnih poznatih vajara, domaćih i stranih.

- Sarađivao sam sa mnogobrojnim vajarima iz Novog Sada, Beograda i inostranstva. Neki od njih su LJubomir Denković, Paja Radovanović, Jovan Soldatović, Baća Vasiljević, Mlađa Marinkov, Trkulja, Kiš Julijana, Nikola Janković radio sam sa i Zarinom. Sarađujem i sa mlađim umetnicima, sa Tamarom Rakić, Marijanom Gvozdenović, Milankom Mandićem, Draganom Nikolićem, Zoranom Ivanovićem i mnogim drugima - pripoveda Pele i nastavlja -  Zamislio sam ovu radionicu kao svojevrstan porodični posao jer i moje sinove takođe zanima umetničko livenje i već su se upešno oprobali u tome, a ja sam tu da im svojim znanjem i iskustvom pomognem.

Rano spoznavši ljubav prema umetnosti Pele se oduvek trudio da napravi nešto lepo ili da bar pomogne kako bi lepa slika, vajarski rad ili neka druga umetnička tvorevina ugledala svetlost dana u svom originalnom i neponovljivom obliku.

- Još u osnovnoj školi u meni se probudila želja za umetničkim stvaranjem. Neki od mojih likovnih radova nagrađivani su na izložbama. Volim umetnost i mogućnost da i ja doprinesem stvaranju jednog umetničkog dela za mene je pravo zadovljstvo. Sada se ne bih odvojio od ovog posla ni zašta na svetu - nadahnuto govori Pele.

Kako kaže majstor Pele, skulpturama izašlih iz njegovih ruku gotovo da nema broja i sve su mu jednako drage. Ipak, zbog složenosti modela i veličine same skulpture prekaljeni umetnički livac iz Sivca posebno izdvaja skulpturu Kralja Aleksandra I Karađorđevića na konju koja je postavljena na trgu u Nišu.

Neophodni kapital za osnivanje umetničke livnice Đakovići su obezbedili putem kredita koji su dobili od Fonda za razvoj Vojvodine. Brzo je nikla radionica, napravljena je peć, sušara je stigla iz Niša, kupljen je argon aparat za varenje... Plan je da se sve to još malo proširi i nabavi jedan računar kako bi se brže i lakše komuniciralo i pravile skice, crteži i drugi za proces proizvodnje važni detalji.

- Livenje je kao mačka u džaku, može da se desi da neki nepredviđeni propust, koji se potkrao ili u pripremnom delu ili u samom materijalu upropasti sav prethodni mukotrpni posao. Kada figura izađe iz kalupa kako treba, to je kao da neki teret skinem s leđa, jer svi mi livci težimo tome da umetnik, vajar, bude zadovoljan, zato težimo da odlivak bude savršen - naglašava Pele.
Već sada radionica ima odličnu saradnju sa mnogim umetnicima, kao i sa likovnom akademijom i akademijom primenjene umetnosti u Beogradu.

Trenutno, Pele i Strahinja liju figuru Despota Stefana Lazarevića koju je po narudžbi opštine Despotovac izradio akademski vajar Zoran Ivanović. Stojeća figura despota sa mačem visoka je četiri metra, a u toku su radovi na skidanju otiska i spremanju kalupa za vosak.
Posla ima, a otac i sin marljivo rade pa se sa pravom može očekivati da će radionica "Pele" uskoro biti dobro poznata u svim umetničkim krugovima.

Foto Bojan Cvetković,
tekst Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU