JEDNA IGRA - DVA MEDIJA

 

28. septembar '06.

U želji da deci u nižim razredima osnovne škole što više približi rad na računarima Branko Lučić, diplomirani matematičar iz Sivca, razvio je računarsku igru LUGRAM koju je u saradnji sa učiteljima i nastavnikom informatike Osnovne škole "20. oktobar" u Sivcu sa velikim uspehom predstavio učenicima četvrtog razreda.

Igra funkcioniše kao slagalica zadatih geometrijskih figura u mreži 3 X 3 kvadrata, a kako bi deci lakše objasnio njen cilj  Branko je izuzev računarske izradio i "kartonsku" verziju.

 

- Odlučili smo da LUGRAM ponudimo prvo u vidu rekvizita izrađenih od kartona. Komplet za igru sadržao je kesicu sa isečenim elementima za sastavljanje, podlogu od kartona sa štampanim figurama-zadacima i polje za sastavljanje - objašnjava Lučić (na slici desno).

 

Učiteljica je, koristeći projekciju grafofolije, opisala učenicima zadatak igre, a nakon podele rekvizita počelo je sastavljanje zadataka. Deo časa rezervisan za kreacije po želji učenika pokazao je njihovu veliku motivaciju da se istaknu.

elementi za sastavljanje

Ubrzo su se kvadratići od kartona pretvorili u robote, kamione, zmajeve, brodove, haljine, lampe, činije, vetrenjače... Dečja mašta nadmašila je "obavezne" zadatke - figure.

primer jednog zadatka

- Usledilo je pitanje da li bi bilo zanimljivo da LUGRAM igramo uz pomoć  programa na računaru. Odgovor je bio veliko DA propraćeno aplauzom, a poseta kabinetu opremljenom računarima izazvala je još veće oduševljenje - pripoveda Lučić.

Naredni čas izveden je u kabinetu informatike. Multimedijalni ambijent za igru bio je dodatni stimulans.

 

Kompjuterski LUGRAM uz muziku, prigodne komentare, ocene uspešnosti, i uz mogućnost izbora tri nivoa težine u igri izazvao je sjajne reakcije kod dece.

 

Problemi u tehnici rada na računaru prevaziđeni su radom u parovima i pažljivim rasporedom učenika sa iskustvom u radu na računaru, angažovanjme učitelja i nastavnika, tako da su opet svi aktivno učestvovali u igri i zabavljali se zanimljivom "geometrijom".

osnovni izgled ekrana programskog rešenja

Usledili su komentari i poređenja, a na kraju svega pitanja: Kada je igra nastala, šta treba znati da bi se napisao kompjuterski program za nju, da li će biti novih figura - zadataka? Da li će u LUGRAM-u ubuduće biti i krugova?

- Pokazalo se da smo povukli pravi potez kada smo pripremili i realizovali opisane događaje. U toku tekuće školske 2006/07. godine nameravamao da nastavimo sličnu praksu u primeni računara u nastavi nižih razreda osnovne škole. Računajući na iskustvo iz protekle školske godine nadamo se novim pozitivnim rezultatima.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU