OD IGRE DO RAČUNARA

 

18. novembar '06.

Juče u Narodnoj biblioteci u Sivcu održano je veče posvećeno računarstvu i informatici pod nazivom "Od igre do računara".

 

Ideja o organizovanju ovog obrazovnog dešavanja nastala je nakon uspeha prošlogodišnje izložbe koju je na temu "20 godina PC-a" osmislio i realizovao Branko Lučić, diplomirani matematičar iz Sivca.

Isti autor je ovoga puta pripremio jednočasovni edukativni program tokom kojeg su zainteresovani učenici, učitelji i nastavnici Osnovne škole "20. oktobar" iz Sivca, kao i njihove kolege iz Crvenke i Sombora mogli čuti mnoge zanimljivosti o starim i novim informatičkim medijima, o računarima i računarskim programima.

Centralni deo večeri bio je namenjen predstavljanju obrazovne igre LUGRAM. Kroz nekoliko video priloga Lučić je predstavio rezultate do kojih je došao tokom probne primene ove obrazovne igre koja je obavljena nedavno sa učenicima četvrtog razreda OŠ  "20. oktobar".

- Ova geometrijska slagalica bi trebala da pomogne da deca kroz igru, na zabavan način upoznaju sa osnovnim gemetrijskim oblicima i da se na taj način pripreme za lakše prihvatanje komplikovanije matematičke problematike u radu sa geometrijskim figurama koji ih čeka u višim razredima – kaže Branko Lučić, autor LUGRAMA.

Lučić je najavio da je spremna i nova, poboljšana verzija igre i da će, ukoliko za to bude mogućnosti ona biti testirana tokom ove školske godine. Najbitnije unapređenje igre bazira se na otvaranju mogućnosti da deca sama kreiraju određenje geometrijske oblike i primene ih u međusobnom nadmetanju.

Pored kompjuterske, igra ima i svoju "kartonsku" verziju. Komplet za igru sadrži kesicu sa elementima za sastavljanje, podlogu od kartona sa štampanim figurama-zadacima i poligon za sastavljanje. Jednostavna papirnata verzija prilagođena je za uvođenje đaka prvaka ili drugih učenika nižih razreda osnovne škole u čudesni svet geometrije. Lučić je na ovaj način uspeo da poveže moderne i tradicionalne obrazovne metode.

Želja autora je da se nastavi sa organizovanjem obrazovnih informatičkih dešavanja u Sivcu i da novembar tradicionalno bude mesec informatike.

Pripremio Radoje Cvijović,
fotografije Milica Lučić.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU