OPET POMOR RIBE

 

30. maj '07.

Na Novom kanalu koji vodi od Malog Stapara ka Kruščiću desio se masovni pomor ribe. Na hiljade sunčanih karasa, štuka, bandara, terpana i raznih vrste bele ribe pluta bezživotno po površini kanala.

Uzrok novog pomora ribe u kanalima u blizini Sivca još uvek nije pouzadno utvrđen. Ekološka patrola Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran" i Udruženja građana "Ekult" izašla je na lice mesta i zabeležila nemile prizore.

Pretpostavlja se da je do pomora ribe došlo usled nedostatka kiseonika u vodi što je posledica raspadanja organskih materija tj. naslaga masti koje pre nekoliko meseci vodotokom stigle iz somborske uljare. Masna zavesa koja je najpre pokrivala površinu kanala vremenom je pala na dno i sada, usled visokih temperatura polako se raspada i vezuje za sebe kiseonik.

O pomoru ribe obavešteni su i nadležni u Vodama Vojvodine od kojih se očekuje brzo reagovanje i precizno utvrđivanje uzroka i posledica.

I bez stručne laboratorijske analize jedno se može zaključiti. Do pomor ribe dolazi čim temperatura vazduha pređe trideseti podeok. Tek tada na površinu "isplivaju" prljavi produkti industrije koja nemari previše za životnu sredinu.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU