PROJEKAT FENIX

 

25. decembar '06.

Nakon dva meseca i dvanaest kreativnih radionica za decu ometenu u razvoju i njihove roditelje, u Sivcu je održan završni sastanak na kojem je zaključeno da je rad bio veoma uspešan, te da bi bio još uspešniji i efikasniji da je period održavanja ovih radionica bio duži.

Cilj kreativnih radionica bio je da deca kroz igru i vežbu usvajaju nova saznanja i poboljšavaju svoje psihomotoričke sposobnosti. U radu sa decom bili su angažovani stručni saradnici logopedi, psiholozi i defektolozi koji su pripremili bogat i maštovit program za mališane ometene u razvoju. Stvorena je izvesna prisnost kod dece, a i mlađim kolegama koji su učestvovali u radu radionice ukazana je prilika za usavršavanje.

Iz dečije radionice nastali su mnogi lepi crteži, šarene igračke, dečije lične karte, živopisni novogodišnji ukrasi i čestitke za roditelje i drugi zanimljivi predmeti.

Projektom Feniks nisu zanemareni ni roditelji ove dece. Program kreativnih radionica za roditelje bio je usmeren na edukaciju o problemima dece i načinima njihovog rešavanja.

Predavači i roditelji izrazili su veliko zadovoljstvo što su učestvovali u ovom programu i izrazili žaljenje što ovo edukativno druženje nije duže potrajalo. Prema rečima roditelja deca su izrazila veliko zanimanje za sve što se radilo na časovima i sa radošću su dolazila na radionice.

Ono što su predavači preneli kao svoju ključnu poruku roditeljima na završnom sastanku moglo bi se sažeti u sledećoj rečenici. Potrebe sve dece su iste, samo je teži put do zadovoljenja potreba dece ometene u razvoju. Ona mogu mnogo više ukoliko im mi pružimo ono što možemo. Treba imati pozitivan odnos prema deci i njihovim mogućnostima.

Kreativne radionice sprovelo je Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Kule uz podršku Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Priredio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU