OAZA NA UDARU DRVOSEČA

 

07. oktobar '07.

Šuma na Malom Staparu bezbedna je sve do 2009. godine - ishod je danas održanog sastanka u Novom Sadu koji su organizovali predstavnici Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" a na kome su prisustvovali i predstavnici Sivca i opštinske uprave.

Delegaciju iz opštine Kula činili su Velibor Milojičić, predsednik Privremenog organa opštine Kula, Marko Bošković, eko-aktivista iz Sivca, Bojan Cvetković i Radoje Cvijović, članovi ekološkog udruženja "Ekult" iz ovog mesta. JVP "Vode Vojvodine" predstavljali su Nikola Rambat, glavni inženjer za zaštitu šuma i predstavnici somborskog odeljenja ovog preduzeća Gašpar i Čikara.

Na sastanku su izneti stavovi da je seča, više od pedeset godina starih topola neminovna, ali da postoji mogućnost da se ona odloži za period do 2009. godine kada bi na Malom Staparu trebala da se održi Svetska konferencija kanala.

Za desetak dana u Kuli biće održan novi sastanak zainteresovanih strana, na kojem bi trebalo da se napravi konačan dogovor i akcioni plan koji će se odnositi na period nakon 2009. godine, a kojim će jasno i precizno biti definisani koraci u obnovi šumskog pojasa na obalama Velikog Bačkog kanala kraj Malog Stapara.

 

05. oktobar '07.

Desetak stabala je posečeno i u komadima preveženo u pravcu Sivca, proteklog petka na Malom Staparu.

Prema izjavama očevidaca drveće su sekli izvesni Miroslav Krpež i Dragiša Amidžić, inače radnici Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" koje je, gle ironije jednim svojim delom zaduženo za obavljanje aktivnosti na zaštiti šuma.

Između deset i petnaest visokih stabala topole je posečeno, pa se tako kao u ostalom i svake jeseni i zime nastavlja "trend" uništavanja jedinstvene prirodne oaze u srcu Bačke.

Mladi eko-aktivisti i predstavnici Udruženja građana "Ekult" iz Sivca nisu sedeli skrštenih ruku ni ovoga puta. Drvoseče su prijavljene policiji, a pripadnici snaga reda i zakona odmah su izašli na lice mesta i napravili zapisnik. Utvrđeno je da pomenuta gospoda imaju potvrde i ovlašćenja koje su im izdate od strane matičnog preduzeća koje je formalni korisnik kanala i svega što je na njegovoj obali. Takođe, moglo se čuti da se planira i još masovnija seča drveća koje je navodno već prodato nekakvoj industriji nameštaja.

Prema rečima nadležnih u Vodama Vojvodine radi se o planskoj seči već prestaralog drveća:

- Ta šuma je izuzetno stara. Prema našim podacima drveće na Malom Staparu staro je oko 50 godina što je po šumskoj privrednoj osnovi znači da je trebala da bude posečena još pre četvrt veka. Suše se vrhovi, stabla su oštećena i mi tu imamo samo negativan prirast. Čitav taj šumski potez biće posečen, a nakon toga planiramo sadnju nove šume koja će biti izuzetno kvalitetna u tom smislu mi nemamo nameru da ostavimo ni jedan pedalj ne pošumljen - rekao je Nikola Rambat, glavni inženjer za zaštitu šuma u ovom vodoprivrednom preduzeću.

U sredu u Novom Sadu biće održan sastanak na kome će predstavnici JVP "Vode Vojvodine" u razgovoru sa predstavnicima lokalne vlasti predstaviti svoje planove u vezi sa ovim problemom.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU