0
 
 

 

 

ŠKOLA ŠAHA - USPEŠAN RAD SA MLADIMA

 

20. februar '08.

U Šah klubu "Sivac" ponosni su na svoju šahovsku školu koja na opšte zadovoljstvo traje gotovo dve godine
Školom šaha rukovodi Rajko Miranović, Fidemajstor iz Sombora a njegova predavanja pohađa čak pedeset četvoro dečaka i devojčica podeljenih u tri grupe. Deca su zadovoljna, rado dolaze na časove kod iskusnog šahovskog vuka iz Sombora i druženja sa vršnjacima u prostorijama Kluba čija su vrata svakodnevno širom otvorena.

Stručan pristup i ljubav prema šahu daju rezultate. Mladi sivčani iznedrili su Milijanu Sokić, prvakinju nedavno završenog omladinskog prvenstva Vojvodine, Živka Raičevića, koji je na istom takmičenju stigao do trećeg mesta, Dragomira Sokića, učesnika Evropskog i šampionata Srbije, Nikolu Raonića, dvostrukog šampiona pionirskog prvenstva opštine Kula, perspektivnog Vlahovića, Andrića, Radovića i drugove.

Kvalitetan rad u šahovskoj školi potvrđuje se sve češće. Tako su na turniru osnovnih škola, nedavno održanom u Aleksa Šantiću dominirali mladi sivački šahisti ostvarivši sve pobede bez poraza na četiri table u duleima sa vršnjacima iz Sombora, Bezdana, Bajmoka i domaćeg Šantića.

Kapiten ekipe je trinaestogodišnji Nikola Raonić. Uz njega prvu ekipu  Sivca čine još Igor Andrić, LJubo Vlahović, Periša Radović, Aleksandra Krsmanović, Jovana Madžgalj i sestre Dragana i Jovana Sokić.

Sokićke već pune dve godine dolaze na šahovska druženja. LJubav prema šahu u njihovoj porodici prenosi se sa generacijama. Jedanaestogodišnje bliznakinje kažu da su prve poteze naučile od dede Lala, a u šah klub dolaze redovno jer ovde imaju puno drugara sa kojima se lepo se druže.

Najmlađi član Kluba je šestogodišnja Katarina Cvejin, koja iako tek ide u zabavište pokazuje veliko zanimanje za igru na crno-belim poljima.

- Klub ima 117 članova, od čega je najveći broj mladih.  LJubav prema deci i stvoreni uslovi za rad najmlađih razlozi su zbog kojih je u Sivcu šah sve popularniji kod mlade generacije - kaže Žarko Dragaš, predsednik Kluba i nastavlja - Imamo sve uslove za rad. Ne plaćamo korišćenje sale, struju i grejanje. Čitavo selo je uz nas, a naš rad podržava i opština. Mesna zajednica nam je obezbedila šahovske garniture, predsednik opštine Svetozar Bukvić omogućio je organizaciju prvenstva škola, predsednik privremenog organa, Velibor Milojičić obezbedio je Klubu šahovske satove, a  pomažu i drugi. Vladica Raonić, sekretar kao i Nikola Nikolić - Cibra, legenda sivačkog šaha svim srcem su uz klub. Pomažu organizaciju brojnih šahovskih nadmetanja i aktivno učestvuju u edukaciji sivačkih šahovskih pionira.

Mladi šahisti iz Sivca redovno učestvuju na svim takmičenjima koje organizuje Šahovski savez Vojvodine. Zanimljivo je pomenuti da ŠK "Sivac" u Ligi nastupa sa 19 domaćih igrača, čime se ni jedan drugi klub iz ovog takmičenja nemože pohvaliti.

Druženja šahista u Sivcu prerastaju u kulturna povezivanja. Najbolji primer je prijateljstvo Sivčana sa šahistima iz Pljevalja, jer ove godine u programu tradicionalnog "Ivanjskog cveća" članovi kulturno-umetničkog društva iz ovog crnogorskog grada predstaviće svoje nacionalne igre i pesme. Saradnja je uspostavljena i sa zaljubljenicima u šah iz Elemira, Tomaševca, Ečke, Sente, Alekse Šantića, Čuruga...

Pred sivačkim šahistima je bogat kalendar šahovskih nadmetanja i novi izazovi. Školska takmičenja, opštinski turniri, gostovanja u Novom Sadu, Odžacima, Memorijal "Zoran Sokić - Krta", a na programu su i tradicionalni mesečni cuger turniri svakog osamnaestog dana u mesecu. ŠK "Sivac" je do sada uspešno organizovao trideset i šest turnira u brzopoteznom šahu, na kome je samo u toku protekle godine učestvovalo 424 učesnika iz svih krajeva Vojvodine, od Subotice do Novog Sada.

Popularnost šaha kod dece i omladine raduje sve u Klubu, ali ponajviše roditelje jer znaju da im deca svoje slobodno vreme provode angažovano.

Priredio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU