ULJARA ZAGADILA KANAL

 

07. decembar '06.

Velika beličasta masna mrlja već desetak dana pluta po površini Velikog Bačkog kanala na delu kod prevodnice na Malom Staparu.

Ovu nemilu pojavu prijavili su pecaroši, a stručnjaci "Voda Vojvodine" i vodoprivredne inspekcije odmah su izašli na lice mesta i izvršili uzorkovanje onečišćene vode.

Rezultati analize koja je uradjena na Departmanu za hemiju Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a koji su objavljeni juče, pokazali su da se u kanalu nalaze izuzetno velike koncentracije masti i ulja biljnog porekla što nedvosmisleno ukazuje da je zagadjenje stiglo iz somborske uljare.

Iako je u kanale zabranjeno ispuštanje masti i ulja, i njihova vrednost mora biti nula, prema obavljenim analizama indeks najnovijeg zagadjenja iznosi 169 jedinica.

Prema rečima Slobodana Suvajdžića, predsednika Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran" iz Sivca, zagađenje nije izazvalo masovniji pomor ribe.

Protiv uljare „Sunce“ već je pokrenut postupak pred Trgovinskim sudom u Somboru, zbog izazivanja sličnog zagađenja proletos. Da li će biti pokrenut novi postupak zavisi od Republičke vodoprivredne inspekcije koja je dužna sa reaguje u skladu sa zakonskom regulativom.

Tekst Radoje Cvijović,
Fotografije Bojan Cvetković.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU