SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

sa proslave dana žena 2004. godine

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

septembar 2002. godine, guslarsko vece u Crnogorskom domu

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

polaganje cveca na spomenik u centru Sivca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

zahvalnica sa festivala "Ivanjsko cvece"

 

AKTIV ŽENA U SIVCU

 

Veliki ruski književnik Dostojevski je rekao: "Čovek- kako to gordo zvuči." što je tačno no kada kažemo žena to zvuči i gordo i nežno i plemenito. To je reč koja nosi i ljubav i patnju.

Žena je oduvek bila glavna ćelija društva. Od najranije istorije ona je stub porodice. Od rodjenja njena je uloga odredjena. Kao ćerka da pomaže u kućnim poslovima, kao supruga da održava porodicu, kao majka da radja i podiže decu, kao baka da svoja iskustva prenosi na pokoljenja. Znači žena u detinjstvu pokazuje poslušnost kao ćerka. Kao supruga iskazuje poštovanje ljubav u osnivanju porodice. Kao majka nežnost, ljubav, brigu. Kao baka svu svoju zrelost, iskustvo, strpljenje, toleranciju i ljubav.

Kao što Zemlja uvek da rod ma šta zasejali u nju, tako je i uloga žene da radja i daje naraštaje za budućnost i produžetak vrste ljudskog roda. Iako je ovo vrlo važna uloga ženi nije jedina. Oduvek su žene bile odredjene za rad u kući (kuvanje, pranje, čišćenje; čuvanje i vaspitanje dece) a zatim i za rad van kuće. Ona prva i najranije ustaje a poslednja i vrlo kasno leže. Tokom istorije žene su se borile za razna svoja prava " školovanje, rad, glasanje društveno-političku aktivnost). Izborile su se i zato danas žena nije samo supruga i majka već i radnik, naučnik, doktor, učitelj, umetnik, političar). Ravnopravnost su postigle sa muškarcima u dokazivanju svih poslova osim za poslove vezane za kuću. Tu kod nas Balkanaca dolazi do izražaja naš mentalitet. Tako da ovde nećete videti muškarca da usisava, kuva, presvlači dete. Te poslove i dalje obavlja žena. Zato se sa pravom kaže da je stub svake kuće žena. Ona organizuje, radi, čuva i vaspitava decu i stoji iza svojeg uspešnog ili manje uspešnog muža.

Znajući sve ovo u našem mestu Sivcu u današnjem vremenu nekoliko nas žena je odlučilo da se organizuje u jedan aktiv koji bi okupio više žena bez obzira da li rade ili su domaćice, penzionerke. Namera nam je da ženu bar nakratko odvojimo od kuće i obaveza radi odmora druženja i zabave. Oko desetak žena predvodjene Džuver Gordanom sastale su se dva puta i razmatrale na koji način i kako se organizovati. Odlučile smo da 15.01.2000.godine u Domu penzionera organizujemo čajanku – druženje na kojoj ćemo izložiti naše ideje. Za prvi susret nas pet žena je napravilo kolače, l kupilo kafu, čaj i sokove i pozvale harmonikaša. Odazvalo se 42 žene što je dovoljno za početak. Gordana Džuver je rekla da nam je želja da bar jednom mesečno se ovako družimo gde bi žene razmenjivale svoja iskustva, recepte, ručne radove, održavale po neko predavanje na temu koja nas interesuje i malo se zabavile zaboravljajući na svoje muke i brige u nekih 3-4 sata druženja. Zatim razmotriti mogućnost kako možemo pomoći našem selu. Tada smo izabrali odbor koji će napraviti plan rada. Tako je počeo rad Aktiva žena u Sivcu čiju ćemo vam aktivnost izložiti u narednim redovima. Red je prvo da predstavimo odbor koji je izabran i koji je najviše zaslužan za sve što smo da sada uradile. Odbor je od izbora u glavnom u istom sastavu uz dve zamene tokom rada. Gordana Džuver – predsednik Nada Popov – sekretar, Jovanović Ivanka – blagajnik i članovi: Nedić Vukosava, Olujić Rajka, Ačanski Jucika, Cvjetić Buba, Cvjetić Maca i Gluščević Perunika.

U našem radu aktivno učestvuje oko trideset žena, a ima oko osamdeset stalnih članova. Kako smo počele tako i danas radimo, dobrovoljno na humanitarnoj osnovi i sami se finansirajući. Povremeno kod većih akcija imamo pomoć jednog broja sponzora. U početku nam je bilo teško , ali smo posle nekoliko akcija skrenule pažnju javnosti na nas.

U proteklomj periodu održali smo više od 40 sastanaka i oko 25 druženja koja smo u počeku samo nas deset finansirale a kasnije smo uzimale simboličnu cenu za ulaznicu od 2o dinara za naš fond. odlazile smo u posete bolesnim članicama i polagale cveće na spomenike palim borcima.

Organizovale smo izložbu takmičarskog karaktera u spremanju kolača po starim receptima. Najlepša četiri smo nagradile lepim i vrednim nagradama. ŽSve kolače tada pripremljene smo odnele delci u dva vrtića. Mališanima da se zaslade. Zatim smo ogranizvoale prodajnu izložbu ručnih radova na kojoj je 25 žena izložilo svojih ruku delo.

Potaknuti željom da našim najmladjima i najmilijim žSivčanima pomognemo organizovali smo humanitarni bal. U prvom delu programa predstavila su se deca iz zabavipšta kratkim programom, a zatim i folklorni ansambl Doma kulture u Sivcu. U nastavku večeri je bila zabava na kojoj smo prikupili novac. Od tih sredstava smo kupili lepe i vredne igračke sza sve grupe u oba vrtića u Sivcu.

Kako u Sivcu živi vipše nacija (od kojih su najbrojniji Meštani i Crnogorci) organizovali smo i Crnogorsko poselo. Na toj večeri su vredne žene pripremile crnogorska nacionalna jela (kačamak, pite, priganice), a u zabavnom delu su gostovali guslari iz Kule, Crvenke i Sivca.

Svake godine pomažemo u organizaciji proslave Ivanjsko cveće – čuvar tradicija vojvodjanskih Srba starosedelaca. Vredne ruke našđih žena pripreme više od 600 sendviča za učesnike ove manifestacije.

Pomogli smo i proslavu 110 godina Narodne biblioteke u Sivcu. Tada smo prikupili 15 knjiga koje smo poklonili našoj čitaonici.

Pored najmladjih kojima je naša ljubav i pažnja potrebna tu su i najstariji koje ne treba zaboraviti. Lako je boriti se u životu za dobro i protiv zla dok smo u punoj snazi i jaki, ali kad ostarimo tada nam treba pomoć, alii pažnja, malo ljubavi i topla reč. Zato smo mi obišli stare u Domu penzionera u Kuli i odneli polovnu garderobu, napravili kolače, poneli sokove i proveli jedno posle podne u druženju sa njima. Naša najveća nagrada je bila radost i osmeh na njihovim licima kad smo odlazuili.

U saradnji sa ženama iz Sombora odneli smo pomoć i u Gerontološki centar u Somboru.

Prikupili smo i polovnu garderobu za romsku decu u Sivcu.

Saznali smo da u našem, mestu ima tri porodice koje su uzele napuštenu decu na čuvanje i negu. Napravili smo higijenske pakete (deterdžent za veš, šampon, pasta za zube, sapun). Obišli smo te porodice i uručili skromnu pomoć i razgovarali sa njima.

Jedno od sada već tradicionalnih druženja su naše proslave 8. marta medjunarodnog dana žena. Ovim povodom u saradnji sa Mesnom zajednicom priredjujemo prijem za majke koje su tragično izgubile sinove u zadnjem ratu 90-tih godina. Njih sedam pozovemo u prostorije Narodne biblioteke gde im priredimo kratak program uz pomoć dece iz zabavišta i škola. Mi žene spremimo kolače, kafu i sokove i uručimo prikladne poklone. A onda u večernjim časovima priredimo zabavu uz večeru, dobru muziku i bogatu tombolu. Kako je bilo u 2004. godini možete pogledati na stranici koja sledi .

Na naša druženja pozivali smo i žene iz Kule, Crvenke, Sombora, Odžaka i Deronja, a i mi smo odlazile kod njih.

U dva navrata su naš rad ispratili novinari Kulske komune. Do sad smo za naš rad dobili zahvalnice iz vrtića "Neven" i "Čuvari osmeha" zatim od Doma kulture u Sivcu, Narodne biblioteke u Sivcu i Aktiva žena pri Udruženju penzionera iz Odžaka.

To bi ukratko bilo ono što smo mi u proteklih četiri godine uradili. To nije mnogo, a nije ni malo ako se uzme u obzir da sve radimo samofinansirajući se. Naravno moglo bi i više. Nemamo svoje prostorije za održavanje sastanaka već se sastajemo po kučćama pojedinih članica. Povremeno su nam pružali podršku Mesna zajednica, Narodna biblioteka. Lovački dom i pojedini privatnici kod izdavanja prostorija za naše potrebe.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pružili pomoć u proteklom periodu. Nadamo se da ćemo i dalje saradjivati.

Ovim putem pozivamo sve žene koje žele da se družimo i razmenjujemo iskustva da nam se jave.

Pozdrav svim ženama i ljudima dobre volje uz poruke našeg Duška Radovića:

Dobrota čini ljude srećnim i spokojnim.

Toliko nas ima i toliko imamo, da niko ne sme ostati sam i bespomoćan.

Predjimo sa lepih reči na humana dela.

Naše MALO može biti MNOGO za one koji nemaju NI MALO.

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomognite onima koji vam to ne mogu vratiti.

Lepo je pomoći drugima, neuporedivo lepše i bolje neg čekati na pomoć drugih.

Dobrota se ne vraća. Ono što mi nekome dajemo već smo ranije dobili od nekog drugog.

Pomoći drugome to je osnovna odlika čoveka.

 

predsednik Aktiva žena Sivca

Gordana Džuver

aktivzena@sivac.net

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

zahvalnica od aktiva žena pri udruženju penzionera iz Odžaka

 
 
   
copyright © sivac.net 2003