SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

apotekar Rihard Mauer

apotekar Mr.ph. Rihard Mauer

 

 

IZ PROŠLOSTI SIVCA (4)

 

Iz istorijata apotekarske službe u Sivcu

Punih petnaest godina od početka stalne zdravstvene zaštite, proteklo je do otvaranja prve apoteke u Sivcu. I ako su zdravstvene prilike i povećanje broja stanovnika iziskivale otvaranje jedne takve ustanove još ranije, molbe koje su apotekari podnosili Kamaralnoj upravi za dobijanje koncesije i dodeljivanje dozvole za otvaranje apoteke bile su odbijene. Farmacija u to vreme nije bila slobodna profesija. Uvek je zavisila od odobrenja vlasti, koja je uzimala u obzir i finansijske mogućnosti apotekara.

recept iz 1951. godine

1865. godine Kamaralna uprava daje Jovanu Harlikoviću koncesiju za apoteku kao nekretninu za mesto Stari Sivac. Tridesetosam godina Harliković je vodio apoteku. 1903. godine kupuje je Ignjat Deči i u njoj radi do 1905. godine, kada je prodaje Adamu Merkelu pod čijim imenom će raditi do 1944. godine.

Druga apoteka u Starom Sivcu osnovana je 1934. godine, za potrebe Zdravstvene zadruge njen apotekar bio je Mr.ph. Nikola Nikolić. Ova apoteka je radila do marta 1941. godine.

U Novom Sivcu apoteka je otvorena 1909. godine. Nju je otvorio Mr.ph. Rihard Mauer iz Novog Vrbasa.

apoteka u Novom Sivcu

Apoteka se nalazila u tadašnjoj crkvenoj ulici. Od 1945. godine ona je jedina apoteka u mestu, a 1960. godine njen inventar i osoblje preselilo se u sadašnje prostorije u Starom Sivcu. Upravu nad apotekom preuzela je Mr.ph. Ljiljana Puljević-Nićetin, do tada zaposlena u "Galeniki" kao naučni saradnik.

Tekst pripremio Zoran O. Peruničić.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

diploma

diploma iz Budimpešte

 
 
   
copyright © sivac.net 2003