AUKCIJA LIKOVNIH RADOVA

 

13. februar '06.

Pejzaž idiličnog i romantičnog sela, rad somborskog slikara Save Stojkova postigao je najveću prodajnu cenu na aukciji slika održanoj proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci u Sivcu.

aukciju je vodio akademski slikar Mito Buiša

Iako je početna cena sivačkog pejzaža bila 800 eura, u prvom krugu nije bilo interesenata, pa je ovo izuzetno likovno ostvarenje prepoznatljivog stila i lepote prodato u drugom krugu po ceni od 600 eura. Sliku je kupio sivčanin Milo Dulović.

 

Organizatori ove dobrotvorne aukcije, sivačka crkvena opština i predškolska ustanova "Bambi" ponudili su tridesetak umetničkih radova nastalih na likovnim kolonijama održanim protekle godine u ovom mestu.

Ideja da kupovinom slike mogu da pomognu obnovu pravoslavnog hrama ili omoguće nabavku nameštaja za decu u novoizgrađenom dečijem vrtiću u Sivcu, privukla je brojne građana Sivca, Kule, Novog Sada i drugih mesta. Međutim, slike su uglavnom kupovali sivčani.

mlada ženska pevačka grupa izvela je kratak kulturni program za mnogobrojne posetioce

 

U prvom krugu aukcije prodato je pet slika, među kojima i slika sa motivom sivačke crkve, delo Dušana Mirkovića, akademskog slikara iz Beograda, koje je po početnoj ceni od 200 eura kupio Radislav Ačanski.

Sliku "Beli anđeo", umetničko ostvarenje Milice Ivanković, slikarke iz Beograda, po istoj ceni kupila je Gordana Popović, dok je slika sa motivom sivačke crkve, delo Mirka Ćirića akademskog slikara iz Kule, po početnoj ceni od 150 eura kupila Sonja Bogdanović. Sliku sa motivima cveća, rad akademskog slikara Mita Buiše iz Sivca, po ceni od 100 eura kupila je Jelena Peruničić, dok je vlasnik slike Mirka Ćirića, slikara iz Kule, postao Milo Dulović plativši istu početnu cenu.

U drugom krugu, po nešto nižim cenama od početnih, prodato je više od polovine izloženih likovnih radova.

Gospođa Ljiljana Kojić (na slici) iz Sivca uzela je učešće i u ovoj dobrotvornoj akciji.

 

 

Organizatori su zadovoljni odzivom građana kao i ostvarenom prodajom. - Veoma smo zadovoljni. Ljubav je pobedila. Zahvalni smo slikarima kao i kupcima slika, našim dobrotvorima - kaže sveštenik pravoslavnog hrama Milan Malinić.

Prodajnom aukcijom slika prikupljena su značajna materijalna sredstva u iznosu od približno 2.400 eura. Jednim delom ova sredstva biće utrošena na obnovu zgrade pravoslavnog hrama u Sivcu, dok je drugi deo novca namenjen za kupovinu novog nameštaja za potrebe dečjeg vrtića u ovom mestu.

Prilog pripremio Radoje Cvijović

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU