Priređen je i kratki kulturni program u okviru koga su mali vertepaši izveli igrokaz "Četiri kralja".

 

BADNJI DAN U SIVCU

 

10. januar '06.

Paljenje badnjaka uz radost, druženje, pesmu i igru mladih obeležili su i ovogodišnji Badnji dan u Sivcu.

Obeležavanje ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika počelo je svečanom liturgijom u pravoslavnom hramu Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja nakon koje su svečari i svečana litija, sa badnjacima na konjskim zapregama i traktorima obišli sve ulice ovog mesta.

Centralnom događaju, paljenju badnjaka u dvorištu osnovne škole u Starom Sivcu prisustvovao je veliki broj građana, uglavnom omladine.

 

U veseloj atmosferi, uz muziku i igru obavljeno je paljenje odabranog i posvećenog badnjaka.

Sve okupljene građane kuvanim vinom, domaćom rakijom i čajem počastio je crkveni kum, Radovan Stožinić - Šora koga je velika ljubav prema ognjištu, nakon tridesetak godina života i rada u Čikagu vratila u Sivac.

na slici su Marina Suvajdžić i crkveni kum Radovan Stožinić - Šora

Na samom kraju svečanog programa, nebo nad pravoslavnim hramom išarale su hiljade raznobojnih raketa. Ovaj izuzetno lep vatromet, kakav imaju samo veliki gradovi, priredio je kum Šora kao specijalno iznenađenje i poklon za sve prisutne.

Dugo u noć uz vatru badnjaka slavilo se na ulicama Sivca, na Balkanu, Surduku, u Novom Sivcu i Doljanskom kraju.

detalj iz Novog Sivca

Uz druženje i pesmu dočekan je novi Božićni dan, a u ranim jutranjim časovima, jednog od dva najveća hrišćanska praznika, u sivačkom pravoslavnom hramu održano je Božićno jutrenje kojem se odazvao veliki broj mladih sivčana. Nešto kasnije istog jutra održana je i svečana liturgija nakon koje je Božić Bata darovao najmlađe sivčane.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU