SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
   
   

 

 

IZ PROŠLOSTI SIVCA (3)

 

Sivačka Bogorodica

Bogorodica, jedna od glavnih ličnosti hrišćanstva, oduvek je inspirisala umetnike svih epoha. Njoj u slavu oni su stvarali svoja najčuvenija dela, među njima i vrhunska dela svetske umetnosti.

Jedan nepoznati zografski rad iz sredine XVIII veka, zadivio je svojom lepotom publiku Pariza, Rima i još nekoliko svetskih gradova. Bila je to ikona Presvete Bogorodice sa Bogomladencom, tada nazvane od strane istoričara umetnosti Sivačka Madona. Posebnost ikone je prikaz Bogomladenca u narodnoj nošnji Bačke XVIII veka.

klikni na sliku za uvecanje

Ovoj prestonoj ikoni pripisivane su čudotvorne moći, zbog toga su je osim Sivčana, pohodili i stanovnici okolnih mesta. Iznošena je za vreme litija, za vreme velikih praznika, kao i litija koje su išle oko celog sela, a u vezi prizivanja kiše u sušnim periodima i pojavama kakvih bolesti kada se posredstvom Bogorodičine čudotvorne ikone povećavao broj milosti ozdravljenja.

Ikona Sivačke Bogorodice krasila je četvrtu Sivačku crkvu, građenu 1619., obnovljenu 1781., a porušenu 1873. godine. Ikona je preneta u novosagrađenu petu po redu Sivačku crkvu posvećenu Prenosu moštiju Svetog Oca Nikolaja. Tu se nalazila do kraja četrdesetih godina, kada je odneta u Novi Sad i izložena u Galeriji Matice Srpske, gde se i danas nalazi.

Tekst pripremio Zoran O. Peruničić.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 
 
   
copyright © sivac.net 2003