OBELEŽEN DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

 

U ponedeljak 6. juna đaci i nastavnici Osnovne škole "20. oktobar", predstavnici JP "Vode Vojvodine", sekretar Ekološkog društva Sombor, predsednik Ekološkog fonda u Kuli, vlasnik Autoškole "Šicki" i ekipa SIVAC.NET-a obeležili su Dan zaštite životne sredine izletom na Mali Stapar.

Ovaj izlet imao je bolan povod i teško ime: "Minut ćutanja za uništene topole". Ubili su ih kamperi za vreme prvomajskih praznika i one moraju biti isečene - nema im spasa.

Sunčan dan, cvetni livadci i šumarci prihvatili su vesele izletnike - zajubljenike u prirodu.

Nasmejanim licima kraj Spomen česme sivačkih lovaca obratio se učitelj Dejan Vlaškalić bolnim apelom da se priroda ne uništava već uvažava.

O životnom staništu (biotopu), životnoj zajednici (biocenozi), ljudskoj brigi i nebrigi svojim đacima govorio je nastavnik Đurica Raonić - Lika. Bilo je to pravo vreme i mesto za stihove čika Jove Jovanovića Zmaja:

"Gde god nađeš prazno mesto
tu drvo posadi,
a drvo je blagorodno, pa će da nagradi."

Profesor Vitomir Cvijetić upoznao je decu sa istorijom izgradnje kanala, njegovom funkcijom, oštećenim spomenikom "Carica" i lekovitim biljem: divljom nanom, majkinom dušicom, hajdučkom travom.

-Kad god vidiš mlado drvo nemoj da ga slomiš, obiđi ga, zaštiti ga, reci mu lepu reč, kao što vaše mame cveću pričaju. Trebalo bi da se borimo za očuvanje životne sredine i da znamo gde dolazimo - ove reči duboko je prihvatila dečja duša. Prepoznaje se to u dečjem skoku, u trci za cvetom, leptirom i gušterom...

Đaci su poklonili bukete lekovitog bilja gostima iz JP "Vode Vojvodine" g-đi Brankici Milankov i g-đi Stani Matarić, a usledilo je obećanje da će se još više truditi da obnove i zaštite prirodu.

Staparski mlin je prihvatio ushićene i radoznale goste u svoje mračne odaje i makar na kratko osetio život.

Verujemo da ćemo ovu lepotu ipak zaštititi od propadanja.

Ne lomi, ne pali, zasadi, zaštiti,voli...

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU