SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

Ivana Kordic, clanica ženske pevacke grupe iz Futoga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

Miloje Jankovic, guslar

 

David Kecman - Dako

Zoran Bogdanovic, violinista

 

ETNO VEČE U DOMU KULTURE

 

U subotu 18. decembra 2004. u Maloj sali Doma kulture sa početkom u 19 časova održano je Etno veče, posvećeno dvema temama: kumstvu i mobi u narodnoj tradiciji.

U umetnickom programu učestvovali su ansambl narodnih pesama i igara Kulturno-informativnog centra "Mladost" iz Futoga, Zoran Bogdanović, violinista iz Novog Sada, Božidar Raonić guslar, Pero Malešević frulaš, Maksim Mudirnić gajdaš, muška, ženska i dečja pevačka grupa iz Sivca. O kumstvu i tradiciji u srpskom narodu govorio je David Kecman – Dako, književnik iz Sombora. Kumovi ove etno večeri bila je porodica Save Kojića.

Mala sala Doma kulture u Sivcu bila je popunjena do poslednjeg mesta. Veliki broj ljubitelja folklornih dešavanja okupio se da uživa u izvornoj narodnoj pesmi i tradicionalnoj nošnji Vojvodine, Srbije, Crne Gore, Krajine.

Prisutnima se najpre obratio Maksim Mudrinić, gajdaš i direktor Doma kulture u Sivcu. On je poželeo dobrodošlicu svima i poželeo lepe i prijatne trenutke u večerašnjem programu.

Kao što po tradiciji priliči na slavama valja održati zdravicu. Svim prisutnima, Pesmom o srpskoj slavi, nazdravio je David Kecman – Dako, pisac i istoričar književnosti iz Somobra.

Nakon zdravice članovi ansambla narodnih pesama iz Futoga odpevali su najpre pesmu "Oj Božiću" koja potiče sa podnelja Zapadne Slavonije, a zatim i "Gumno moje o Božiću malo" iz Knina.

Lepi i usaglašeni glasovi mlade ženske pevačke grupe ostavili su snažan utisak na sve prisutne. Gromoglasan i spontan aplauz izarzio je zadovoljstvo sivačke publike.

Nakon gostiju usledio je nastup sivčanki, članica mlađe pevačke grupe. Izvođenjem pesme "Višnjičica rod rodila" i one su osvojile srca publike i dobile snažan aplauz.

U nastavku programa smenjivala su se izvođenja umetničkih društava gostiju iz Futoga i naših, domaćih, Sivčana.

Gospodin Kecman je za svako izvođenje pravio svojevrsne uvode koji su se, iako nisu unapred dogovarani, sjajno uklopili u jedinstvenu celinu koja odiše tradicijom srpskog naroda, sa svih prostora na kojima je živeo i živi duh srpstva i pravoslavlja. Tako su se u izvođenju gostiju iz Futoga mogle čuti i pesme "Tri su tice s neba dolećele", poreklom sa Grmeča, "Zamuči se božja majka" (Niš), "Gori gora gori borovina" (Grmeč), "Žao mi je dragi jel' tebi" (Glamoč), "Bela vila grade obigrava" (Ključ), "Moj dragane moja vero mala" (Crnorečje), "Ej zaspa zadrema" (Niš - selo Vukmanovo) i "Svu noć noćas pregorele sveće". Pevački ansambl gostiju iz Futoga spremila Gordana Roganović, vokalni pedagog i etnomuzikolog.

Stanimirka Živković iz Sivca izvela je nekoliko pesama "Smiljana devojka pokraj vode brala", zatim "Ajde dragi dimo bliže brega" i "Oj jabuko zeleniko". Publika je mogla da uživa i u pesmama koje je izvela ženska pevačka grupa sivačkog Doma kulture.

One su otpevale "Oj ubava mala moma", "Bosiljak je sićana travica" i "Ej ja sam moje minđuše prodala", dok je muška pevačka grupa iz Sivca izvela je numere "Široko je lišće" i "Ovce čuva Todora".

Naši sugrađani Božidar Raonić, guslar i Pero Malešević, frulaš za svoje solo nastupe nagrađeni su takođe snažnim aplauzima. Publika je odlično prihvatila i izvedbu na violini novosađanina Zorana Bogdanovića.

Na kraju umetničkog programa kao šlag na tortu bio je nastup najmlađih folkloraša.

Clanovi dečje folklorne grupe iz Sivca, uz pratnju Maksima Mudrinića na gajdama, izveli su numeru "Todore". Razigrani i veseli preneli su raspoloženje na publiku. Kompletan umetnički program sivačkih učesnika spremila je Zlata Purić koreograf.

Nakon umetničkog programa ovogodišnji kumovi, mladi članovi porodice Kojić, Jasmina i Milivoj, domaćim vinom i pogačom počastili su sve prisutne.

Mladi kumovi pocastili su goste domacim vinom iz sopstvenog vinograda.

klikni za uvecanje

Za podsecanje na ovo izuzetno vece, zajednicka fotografija ucesnika. Kumovi, David Kecman i pevacko-folklorne grupe iz Futoga i Sivca. Druženje je nastavljeno do kasno u noc, a svakako da ce biti nastavljeno i u vremenu koje predstoji.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Kecman - Dako

David Kcman - Dako, književnik iz Sombora

 

 

 

 

 

Poslušajte numere pod nazivom "Guno moje o Božicu malo"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

Stanimirka Živkovic

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

Pero Maleševic, frulaš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pogaca

a uz odlicno domace vino poslužene su i pogace

 
 
   
copyright © sivac.net 2003