INDIJA U SIVCU

 

U nedelju, 25. jula 05, u sivačkom Domu kulture, u okviru Kulturnog leta, održano je veče indijskog plesa u izvođenju umetničke trupe iz Indije pod vođstvom Ume Beraneš.

Velika sala Doma kulture u Sivcu bila je popunjena do poslednjeg mesta a gosti iz Indije oduševili su publiku svojom elegantnom demonstracijom tradicionalnog indijskog plesa.

Lepota, gracioznost i sklad pokreta uz zvuke tradicionalnih indijskih instrumenata na trenutak je odveo sivačku publiku u prostore Indije.

Ples koji su izvele šarmantne gošće iz Indije nosi naziv Baratanatjan i star je preko 3000 godina. Karakterističan je po oštrim pokretima nogu izraženim pokretima ruku, izrazima i mimikama lica.

Ovaj ples igra se u slavu boga Višnu. daje jednak zna čaj pokretu i izrazima lica. Čisti ples znači igra nogu i ruku sa veselim licem.

Izrazi lica, mimike, preovlađuju u plesu Baratanatjan kako bi izrazili osećanja.

 

U umetničkom smislu, nastup umetnika iz Indije bio je bogatiji, jer je uz ples i muziku gostiju iz Indije, sivačka publika mogla sa uživa u izvođenju stihova Slavice Tešović, direktorice našeg Doma kulture, koja je svojim nastupom uspela da dočara poeziju Indije.

Gosti iz Indije izveli su jednu plesnu tačku posvećenu bogu Šivi, indijski bog plesa, koji nema oblik, formu, početak i kraj.

"On je moćno biće koje nas vodi kroz okean života. Zvuk koji dolazi iz njegovog bubnja predstavlja kosmičku energiju, a reka Gang izvire iz njegovih kovrdža. Bošambu."

Čisti ples bez izraza lica, puno pokreta ruku i nogu i mogli smo prisustvovati oživljavanju skulptura.

Gošće iz Indije demonstrirale su dva od ukupno devet izraza lica koje koriste u ovoj umetničkoj formi.

Smeh - radost
Ljutnja

Prikazani su i osnovni pokreti koje uče polaznici obuke za Baratanatjan ples. Za uspešno izvođenje ovog plesa, prema rečima Ume Beraneš vođe trupe, potrebno je bar 5 godina vežbe.

Prikazan je ples-poema o ljubavi majke i deteta. Ples i stihove izvela je Uma Beraneš.

Razgovor majke i deteta:

"Došao si na ovaj svet da me oslobodiš svih mojih tuga.

Kada mi prilaziš moje srce je puno sreće.

Kada govoriš izgledaš kao prelepi portret.

Kada te drugi hvale ja sva cvetam.

Kada ti vidim suze u očima moje srce ispuni tuga."

Subramana, pesnik iz Barati, Južne indije.

Gošće iz Indije izvele su i plesnu tačku Kamijapa u čijoj koreografiji koriste šarene štapiće. Ples je inspirisan stihovima Perma, velikog pesnika iz države Tamunaru, koji u svojim pesmama govori o oslobođenju žena u Indije i ima veliki značaj u toj državi.

Izvedena je i plesna tačka Abadžan koji predstavlja hvalospev. Pesma priziva boga Višnu i njegove moći da štiti svoje poklonike. U pesmi se kaže da u današnjem brzom svetu moramo tražiti veru u Boga koji će nam doneti mir i veliku sreću. Ples se igra uz korišćenje tradicionalnih simbola.

Patriotska pesma koja opeva lepotu Indije.

Ova umetnička trupa u poslednje dve nedelje imala je 9 nastupa u Srbiji i Crnoj Gori, bili su u Nišu, Beogradu, Baru, Niškoj banji, Kragujevcu a narednih dana imaće nastupe u Pančevu i Novom Sadu i pravo zadovoljsvo je bilo videti ih u Sivcu.

Direktorica Doma kulture u Sivcu, Slavica Tešović, uručila je diplome zahvalnosti ambasadorki Indije u Beogradu gdji Lavanyi Prasad i gdji Umi Beraneš, rukovodiocu umetnicke trupe iz Indije.

Ovo kulturno dešavanje organizovao je sivački Dom kulture a pomogao Savet Mesne zajednice Sivac i Indijski savet za kulturu. Svojim prisustvom kulturno veče uveličala je Lavanya Prasad, ambasadorka Indije u Srbiji i Crnoj Gori.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uručenje diplome zahvalnosti gdji Lavanyi Prasad, ambasadorki Indije u Beogradu