SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

detalji sa festivala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

etnolog Dušanka Ogar, kustos Somborskog gradskog muzeja, otvara etno izložbu

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

detalj sa etno izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

KUD "Golubinci" iz Golubinaca

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

KUD "Zora" iz Srpskog Itebeja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

lomljenje pogace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

KUD "Zora" iz Srpskog Itebeja

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

KUD "Branislav Nušic " iz Lalica

 

 

 

ODRŽAN PETI FESTIVAL"IVANJSKO CVEĆE"

 

amblem festivalaU utorak, 6. jula 2004., održan je peti festival   "Ivanjsko cveće"- čuvar tradicija vojvođanskih Srba starosedelaca.

Festivalski program počeo je u 16 časova, kao što je i predviđeno, dočekom gostiju iz Golubinaca, Lalića, Srpskog Itebeja i Novog Sada.

U 17 časova počelo je pripremanje tradicionalnih posnih jela.

 

otvaranje etno izložbe

U 18 časova otvorena je etno izložba u Narodnoj biblioteci. Nakon uvodnih reči gospodina Milorada Matijaševića, dugogodišnjeg upravnika biblioteke, izložbu je i zvanično otvorila gđa Dušanka Ogar, kustos Somborskog gradskog muzeja.

Milorad Matijaševic i Dušanka Ogar otvaraju etno izložbu

Oba govornika dotakla su u svom izlaganju temu opstanka jednog naroda prepoznavanjem svojeg mesta u budućnosti, ali tako i prošlosti i sadašnjosti u kojoj jesmo. Značaj očuvanja tradicionalnih vrednosti jednog naroda meri se njegovim sopstvenim opstankom.

Brojne stare predmete meću kojima su i tragače, minijaturna paorska kola, korita, fenjeri razboj za tkanje i ostale obezbedio je Slavko Purić - Fufi, pasionirani kolekcionar predmeta iz starine, dok su za potrebe izložbe ikona eksponate   obezbedili građani Sivca i gosti iz Srpskog Itebeja.

 

predstavljanje folklornih ansambala

Nakon otvaranja izložbe, na sportskom terenu u dvorištu OŠ "20. oktobar" u Starom Sivcu, usledilo je predstavljanje folklornih ansambala koji su nešto kasnije i nastupili pred mnogobrojnom publikom.

folklorni ansambl Doma kulture Sivac

Sivačkoj publici predstavili su se KUD "Golubinci" iz Golubinaca (predstavnici Srema), KUD "Zora" iz Srpskog Itebeja (predstavnici Banata), KUD "Branislav Nušić" iz Lalića (predstavnici Bačke), gost ansambl AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada i domaćin folklorni ansambl Doma kulture Sivac.

 

liturgija

U 19:30 održana je crkvena liturgija u pravoslavnoj crkvi kojom je ovaj festival prirode dobio notu uzvišenosti.

osveštenje

Uz želje za mir, blagostanje i razumevanje među ljudima otac Milan Malinić osveštao je kolač i pogaču. Najmlađa devojčica i najstarija žena u narodnoj nošnji prelomile su pogaču, a zatim je svečana litija obišla hram.

Zatim se u porti crkve prešlo na pletenje venaca od cveća. Devojke i žene svaka na svoj način potrudile su se da ispletu što lepši venčić od ivanjskog ceveća, a najlepši su isplele gošće iz Lalića.

najlepši venac postavljen je na dveri pravoslavnog hrama

Gošće su ljubazno predale cvetni venac mladoj sivčanki koja je uz pomoć dvojice momaka, koji su je podigli rukama, postavila venčić na ulazne dveri pravoslavnog hrama.

 

kulturno-umetnicki program

U 21. sat nastavljeno je sa festivalskim programom.

Pred mnogobrojnom publikom, na improvizovanoj bini u dvorištu OŠ "20. oktobar" u Starom Sivcu, nastupili su folklorni ansambli domaćeg i gostujućih kulturno-umetničkih društava. Celovečernji kulturno-umetnički program otvorio je Bogdan Ibrajter, novinar "Politike".

nastup sivackog folklornog ansambla

Najpre su nastupili folkorci Doma kulture Sivac, zatim gosti iz Srpskog Itebeja, posle njih gosti iz Lalića, za njima i gosti iz Novog Sada akademski folkolorni ansambl KUD "Sonja Marinković" i gosti iz Golubinaca i svi su izmamili brojne aplauze prisutnih gledalaca. Nastupila je i sivačka ženska pevačka grupa sa dve numere, takođe svoj pevački nastup imala je i gđa Sofija Suvajdžić.

ženska pevacka grupa sivackog Doma kulture

Svi folklorni ansambli pokazali su izuzetnu uigranost, a uz nasmejana lica mladih izvođača i raznobojan kolorit narodnih nošnji ugođaj za sve prisutne bio je vrhunski.

Svojim prisustvom proslavu su uveličali i predstavnici opštinske uprave, na čelu sa gospodinom Željkom Dvožakom, predsednikom Skupštine opštine Kula. On je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što je na festivalu. On je i najavio goste iznenađenja, goste iz Rusije. Naime, u poseti kulskoj opštini bila je delegacija Uralske regije sa osam gradonačelnika i 3 delegata gradova. Takođe, uz njih je bio i folklorni ansambl "Rosiči" iz Kalinjingrada.

folklorni ansambl "Rosiči" iz Kalinjingrada

Ansambl iz Rusije oduševio je publiku svojim sjajnim izvođenjem ruskih narodnih pesama, a u direktnom kontaktu sa publikom još više su pridobili srca Sivčana.

Na kraju programa, koji je trajao sve do ponoći, upaljene se Ivanjske vatre.

Jedini problem bio je iznenadni nestanak električne energije koji je nažalost potrajao nešto duže i onemogućio potpun doživljaj u ovoj festivalskoj noći.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

pripremanje posnih jela

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

detalj sa etno izložbe

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

posetioci etno izložbe mogli su videti i postavku ikona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

KUD "Branislav Nušic " iz Lalica

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

AKUD "Sonja Marinkovic" iz Novog Sada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

pletenje venaca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

AKUD "Sonja Marinkovic" iz Novog Sada

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

KUD "Golubinci" iz Golubinaca

 

 

 

KLIKNI NA SLIKU ZA UVECANJE

gdja Sofija Suvajdžic

 
 
   
copyright © sivac.net 2003