ODRŽAN 6. FESTIVAL "Ivanjsko cveće"

 

6. jula 05. održan je 6. festival "Ivanjsko cveće" u Sivcu. Program festivala je počeo u 17.00 časova kada je bilo zakazano kuvanje tradicionalnih jela.

Kuvari iz KUD "Slavko Gajin" iz Vojke i GKUD "Ravangrad" iz Sombora pripremili su šufnudle, bundevaru, rezance sa prezlama, štrudlu na krompiru...

U 18.00 časova, u prostorijama Narodne biblioteke, usledilo je otvaranje etno-izložbe. Izložbu je otvorila Dušanka Ogar, kustos muzeja u Somboru. Ovoga puta glavna tema izložbe bilo je vinogradarstvo u Sivcu.

Sve prikazane eksponate obezbedio je Slavko Purić – Fufi, a uz burad, muljače, alat za obrađivanje vinograda, prskalice i mnogobrojne druge eksponate bili su izloženi i radovi Etno centra iz Zrenjanina koji se bavi izradom rukotvorina.

Uz radove gostiju iz Zrenjanina ovogodišnja etno-izložba bila je bogatija i za ćilime, peškire i druge tekstilne materijale koje su predstavili gosti iz KUD "Slavko Gajin" iz Vojke.

U galerijskom prostoru biblioteke bili su izloženi zidni satovi.

 

Festival je nastavljen bogosluženjem i pletenjem venaca od ivanjskog cveća u sivačkom pravoslavnom hramu posvećenom prenosu celibnih moštiju svetog oca Nikolaja.

Najlepši venac isplela je devojka iz gostujućeg folklornog ansambla iz Vojke.

 

 

 

Glavni deo festivalskog programa otvorila je gđa Svetlana Stević, naš svetski poznati etnopevač.

Evo njenih utisaka o sivačkom festivalu: - Veoma je lepa ova svečanost, ova veličanstvenost koja se događa ovde u Sivcu uoči Ivanjdana, uoči Svetog Jovana. Što se pletu venci i što se obnavlja naša starina, što će deca moći ipak da zapamte nešto lepo i da nauče što se mi vraćamo korenima, a to je ono najvažnije. Mi ne smemo da zaboravimo ono što su nam preci ostavili, to treba da prenesemo na mlade generacije da bi smo bili uvek u vezi sa bogom i da bismo bili uvek u vezi sa precima, sa tom nebeskom Srbijom koja nas gleda.

Zatim su na scenu stupili folklorni ansambli iz Sombora, Vojke, Kljajićeva, Zrenjanina, zatim solista na tradicionalnim instrumentima Dragan Jovović – Drvce, gajdaš Maksim Mudrinić i dr.

folklorni ansambl KUD "Đurđevak" iz Kljajićeva

Mnogobrojna publika je sasvim sigurno bila zadovoljna prikazanim umećem mladih folkloraša.

Oko 23 sata upaljene su Ivanjske vatre.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sve prisutne odličnim vinom počastila je gđa Tanja Šukić