saračka stolica

 

 

klasje žita i žetalačka oruđa

 

ODRŽAN 7. FESTIVAL IVANJSKO CVEĆE

 

07. jul '06.

Festival "Ivanjsko cveće" iz godine u godinu sve više potvrđuje izvornu ideju iz koje je nastao i izrastao u zaštitnika i čuvara tradicije vojvođanskih Srba starosedelaca. Sedmi po redu Festival tradicionalnog folklora, kulinarskih specijaliteta i pravoslavnih običaja još jednom je pokazao je da je  nužan kako bi se tradicija i kulturno nasleđe srpskog naroda na ovim prostorima negovali, sačuvali i predali  na čuvanje budućim pokolenjima.

Festival je otvoren u prostorijama Narodne biblioteke u Sivcu gde je pripremljena etno izložba  čija su tema stari zanati, autora Slavka Purića. U punom sjaju zablistala je bogata zbirka alata i proizvoda koje su nekada ručno pravili kovači, sarači, stolari...

veliki broj eksponata vezanih za stolarski zanat

Svoje oduševljenje viđenim nije krila ni Dušanka Ogar, kustos Gradskog muzeja u Somboru.
- Izložbe su sve bolje  i  lepše. Ovoga puta predstavljeni su stari zanati, sarački, kovački i stolarski sa fotografijama i iz oblasti drugih zanata  kojih je bilo u Sivcu. Svi Sivčani koji su  ustupili za izložbu ove predmete treba da su ponosni što će  ih videti brojna publika. I mi stručnjaci koji dođemo da vidimo ili otvorimo ovakvu izložbu ostanemo bez daha kad vidimo kakav divan meh je izložen, kakav je ovaj nakovanj , to nema nijedan muzej. Tu je i potkovica koja kazuje da treba sreća da prati i ovu izložbu, a i samog njenog " kovača"  koji je sve to prikupio i osmislio. Predstavljen je i pekarski zanat koji je uvek bogat i lep, a izloženi predmeti i ovo klasje opominju nas da je vreme žetve i da treba da ubiramo plodove zemlje. Tako i ovaj kulturni centar u Sivcu, već posle  sedam godina, ima tradiciju i mislim da ubira plod svog rada - kazala je kustoskinja, Dušanka Ogar.

Postavljanje izložbe kovačkog zanata omogućio je još uvek aktivni sivački kovač Risto Furtula.

Risto Furtula i njegovi kovački alati

- Izloženi su alati kovačkog i potkivačkog zanata. Ovi zanati su u izumiranju, a nekada su visoko vrednovani, jer radilo se sa zapregama i sve je zavisilo od kovača. Oni su morali da potkivaju konje i da prave poljoprivrdne alatke. Za izložbu sam ustupio  deo alata, tu su nakovanj, čekić, panj, kovačka klešta i proizvodi koji su svi napravljeni ručno.  Sve se radilo na vatri.  Zanat je cvetao sve do kraja pedesetih i početka šezdesetih kada je potisnut razvojem mehanizacije. Danas je sve savremenije. Ja radim još, ali slabo. Sve u svemu danas je to, može se reći, prošlost - kaže sivački kovač Risto Furutla.

dečacima je bio veoma zanimljiv veliki kovački meh

Inače u okviru izložbe našlo se mesta i za predstavljenje starinskih posnih jela, ćilima, starih fotografija, a gosti iz Golubinaca i domaćice iz sivačkog Aktiva žena doneli su svoje specijalitete u obliku  posnih kolača, vezove, tkane rukotvorine, radu u drvetu, tako da su lepo upotpunili ovu izložbu.

Članice sivačkog Aktiva žena Julijana Ačanski i njena snaha Biljana, Milica Majski, Danica Rajić, LJubinka Bikicki i Zlata Jozić iz Sombora, specijalno za ovu izložbu pripremile su stara posna jela.
- Napravile smo izložbu posnih kolača kakve su pravile naše  bake. Pravile smo ih bez masti,  jaja,  mleka. Tu su svečarska posna pogača, kiselo testo, sitni kolači sa roščićima, vodena krempita, vanil kiflice, slani štapići, bajadere, kuglice od keksa, kolači sa višnjama.  Malo smo pokazalie i kako se mesi, kako se kolači prave, uz to pripremile smo i izložbu ručnih radova. Pozivamo mlade i starije žene da se više uključe u naš rad.

veliko zanimanje najmlađih vladalo je za posne kolače

I gošće, domaćice iz Kulturno-umetničkog društva iz Golubinaca, Nada Gajević, Gordana Vasić i Slavica Reljić pripremile su raznovrsne starovenske specijalitete. Pa su tako posetioci izložbe i Festivala imali priliku da probaju pitu sa pečurkama, pitu od soje, rolnice sa susamom i makom, slatke kolače sa makom i orasnice. Pored toga i jedan slavski kolač i kolač za Radovana koji se prema narodno predanju poklanja za Božić.

Uz  predmete vezane za stare  sivačke zanate u galerijskom prostoru biblioteke bili su izloženi i više od pola veka stari radio prijemnici, gramofoni, telefoni...

stari radio prijemnici, telefoni, gramofoni, TV aparati...

Pregršt venčića od ivanjskog cveća, puno dece, mlade devojake, mladići i žene svi u narodnim nošnjama, bio je predivan prizor koji se mogao videti u porti srpskog pravoslavnog hrama.

Dveri hrama posvećenog prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja do narednog Festivala krasiće venac od ivanjskog cveća koji je isplela mlada Sivčanka Đurđica Simin.

Festival je svečano otvoren podizanjem festivalske zastave i velikim bačkim kolom koje su odigrali zajedno predstavnici svih folklornih ansambala. Usledio je bogat kulturno-umetnički program u kome su  se smenjivali dečiji, izvorni i omladinski folklorni ansambli i pevačke grupe iz Bačke Palanke, Sombora, Sivca, Golubinaca i Bačke Topole.

 

Gosti iz Gradskog kulturno-umetničkog društva "Kosta Abrašević" iz Bačke Palanke i njihovi pevači solisti Slavica Jovanović i Jasmina Marković oduševili su mnogobrojnu publiku u Sivcu svojim narodnim igrama i pesmama Vlaha, Pčinje, Kobišnice i Bosilegradskog gradišta.

GKUD "Kosta Abrašević"

 

GKUD "Ravangrad" iz Sombora predstavilo se nastupima izvorne pevačke grupe "Varošanke" i pesmama "Da smo znali gosti", "Ide lola u čarapa beli", "Oj seko plava" i "Mi moramo poći".

GKUD "Ravangrad"

Dom kulture Sivac predstavio se najpre Srpskim igrama iz Bačke koje je u koreografiji Zlate Purić izveo dečiji folklorni ansambl. Nastup je imala i izvorna folklorna grupa sa prikazom običaja vezanih za berbu grožđa. Omladinski folklorni ansambl izveo je Srpske igre iz Bačke u numeri "Ala igram sve se sigram".

dečiji folklorni ansambl Doma kulture Sivac

izvorna folklorna grupa Doma kulture Sivac

Folklorni ansambl KUD "Golubinci" iz Golubinaca nastupio je sa igrama, pesmama i prikazom Božićnih običaja iz Srema.

Folklorni ansambl KUD "Golubinci"

Srpsko kulturno-umetničko društvo "Vuk Stevanović Karadžić" iz Bačke Topole izveo je splet pesama i igara iz Banata.

Uz pesmu, igru i muziku, tokom noći, upaljene su ivanjske vatre.

Festival je svake godine sve posećeniji, a među mnogobrojnim uvaženim gostima ovoga puta bila je i gđa Snežana Lakićević Stojačić, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Tradicija festivala je uspešno nastavljena i već sada svi sa nestrpljenjem  očekujemo naredno Ivanjsko cveće.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krunjač