IZLOŽBA SLIKA VLADIMIRA LUŽAIĆA

 

14. oktobar '05.

U holu Doma kulture, održana je izložba slika Vladimira Lužaića, slikara koji od nedavno živi u Sivcu.

Nakon prigodne muzičke numere koju su izveli Zlata Purić i članovi muške pevačke grupe, izložbu su otvorili Slavica Tešović, direktorica Doma kulture i David Kecman - Dako, poznati literarni stvaralac i kjniževni kritičar iz Sombora.

 

Hteli smo da malo bolje upoznamo našeg novog sugrađanina, pa smo ga upitali da nam ispriča nešto o sebi:

- Rođen sam u Virovitici 1949. godine. Školu sam završio u Sarajevu, zatim sam se preselio u Sombor. U Somboru sam se počeo aktivnije da bavim slikarstvom. Član sam likovne grupe 76 iz Sombora. Bio sam dugo godina i predsednik tog udruženja. U to vreme razvio sam uspešnu saradnju sa drugim gradovima, a mislim da ćemo to napraviti i ovde. Sa Josipom Klerom i drugim kolegama pomogao sam osnivanje crvenačkog likovnog udruženja, saradnju i dalje održavamo.

slikar Vladimir Lužajić sa unukom

 

- Ovo je moja 8. samostalna izložba, a učestvovao sam na preko 100 kolektivnih izložbi. Dobio sam mnoge nagrade, od kojih bih posebno naveo drugu nagradu na likovnom konkursu 11 opština Bačke, u Kuli 1984. godine, tada sam dobio i jednu od najboljih kritika od gospodina Jožefa Ača. Učestvovao sam na brojnim susretima likovnih stvaralaca gradova Sombor, Subotica i Osijek.

 

detalji sa izložbe

 

Daca

 

- Pretežno se bavim uljem na platnu, mada radim grafike - crteže. Volim da istražujem u slikarstvu, da učim. U dosadašnjem radu imao sam četiri ciklusa. Jedan ciklus čine moji radovi od realnog akta pa do apstrakcije, razbijene forme žene. U tom periodu sam napravio izložbu u Galeriji "U prolazu" u Somboru. Ciklusu radova "Sunce i suncokreti" pripada 30-tak radova koji su nastali na jednoj koloniji u Zobnatici. Trenutno, u fazi razrađivanja su radovi ciklusa "Nebo i zemlja". Jedno vreme sam se bavio portretima i ikonama.

Lužaić u svom radu koristi i apstrakciju

Umetnik je izrazio nadu da će uskoro biti i sivačkih motiva na njegovim slikama.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunce i suncokreti

slike iz ciklusa "Sunce i suncokreti"

Sunce i suncokreti

Sunce i suncokreti