IZLOŽBA "DVE DECENIJE PC-a"

 

20. novembar '05.

"Dve decenije personalnih računara u našoj sredini" tema je izložbe koja je proteklog petka održana u Narodnoj biblioteci u Sivcu, a koju je priredio Branko Lučić, diplomirani matematičar iz Sivca.

Kroz kratak edukativni program i mnogobrojne izložene eksponate računara i računarske opreme iz perioda ranih osamdesetih godina, pa sve do današnjih dana, posetioci, uglavnom sivački školarci imali su priliku da se bolje upozanju sa istorijskim razvojem ovih popularnih aparata koji sve više postaju nezamenljiva alatka u školskoj nastavi.

 

- Izložba je posvećena dvodecenijskom periodu razvoja persoonlih računara gledano kroz našu stvarnost i u našoj sredini, negde od ranih osamdesetih godina pa do dana današnjeg, pa se i nametnuo naslov "Dve PC decenije" ili u pod naslovu od XT-a do Pentiuma 4 odnosno od XT-a do XP-a - kaže autor izložbe.

Lučić je kao roditelj i aktivni član školskog odbora veoma angažovan u informatičkoj edukaciji sivačkih osnovaca. Početkom novembra, uz pomoć donatora Vojvođanske banke, organizovao je posetu učenika sajmu informatike u Novom Sadu tako da se ova izložba samo neka vrsta nastavka priče, odnosno povezivanje sa nekim pređašnjim aktivnostima i saznanjima, kako bi se uočile sličnosti i razlike u moći i mogućnosti računarskih konfiguracija. Može se reći da je mesec novembar za školu "20. oktobra" u Sivcu bio mesec informatike.

Branko Lučić

- Meni kao čoveku koji blizu škole ceo svoj život bitno je da razvoj dece ide u pravilnom smeru da se deca zainteresuju za ovo u obrazovnom smislu. Računar treba koristiti i kroz učenje i kroz igranje ali život treba obogaćivati dovoljno dobro u svim disciplinama i oblicima življenja, tako da se malo smanje raznorazni prenaglašenih uticaji modrenih medija, a da se opet živi s njima i da se onjima dosta zna - naglašava Lučić.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

detalji sa posete sajmu informatike

Jedan od 6 specijalizovanih jesenjih sajmova na Novosadskom Sajmu, sajam informatike i finansija (FINMAR) čiji je generalni sponzor Vojvodjanska banka, posetili smo 03.11.2005. godine.

Automobilom Vojvođanske Banke, filijale Sombor, poveo sam 4 učenika 8. razreda (po jednog iz svakog od odeljenja) O.Š. "20. oktobar" Sivac u posetu navedenoj manifestaciji. Slično smo postupili i 2004. godine, kada je sajam bio u oktobru mesecu.

Peruničić Nemanja, Lančuški Željko, Joksović Aleksandra, Andrijanić Sofija

 

 

Učenici su posetili štandove izlagača IT opreme za primenu u bankama, osiguravajućim društvima, firmama za obezbeđenje objekata, telekomunikacionim kompanijama, firmama koje prižaju provajderske usluge ...

 

 

 

 

Imali su prilike da vide server računare, moćnu komunikacionu opremu, laserske štampače velikih kapiciteta, brzina ... opremu koju inače nemaju prilike da sretnu u svakodnevno.

 

Naravno bili su u prilici da posete i prodajne štandove PC-a i za njih pratećeg arsenala.

Zatim smo posetili područje Novosadskog univerziteta, videli gde se nalazi PMF (Prirodno matematički fakultet) i institut (ili po novom department) za matematiku i informatiku.

Poslednja etapa naše posete Novom Sadu i Sajmu bio je IT centar Vojvođanske Banke ad , u ulici Mike Antića br. 2 , gde su učenici imali prilike da vide opremu sličnu onoj na sajmu ali sada u "živoj primeni" i porazgovaraju sa IT inženjerima i rukovaocem obrade podataka.

Info o poseti sajmu informatike pripremio Branko Lučić.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU