SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

"SIVAC NA STARIM RAZGLEDNICAMA"

 

20. oktobar-U Narodnoj biblioteci u toku je izložba fotografija iz prošlosti Sivca pod radnim nazivom "Sivac na starim razglednicama". Autor izložbe je gospodin Novak Zeković, kolekcionar, nekadašnji Sivčanin koji sada živi u Pančevu.

Na fotografijama je prikazan Sivac u periodu od 1900. do 1945. godine, a na najstarijem izloženom snimku, okom kamere, zabeleženi su detalji sa Malog Stapara (prevodnica, stari mlin i nekoliko ljudi).

U razgovoru sa autorom saznali smo da je on sasvim slučajno počeo da se bavi prikupljanjem starih fotografija Sivca. Sakupivši nekoliko prvih fotografija, u njemu se razbuktala ljubav prema Sivcu tako da ga i dan danas isti žar i jednaka želja vode u nova istraživanja.

Primetili smo da su na mnogim fotografijama prisutne boje, vidno je da su one naknadno pridavane hemijskim ili drugim metodama, ali ako se zna da su neke od fotografija stare više od stotinu godina, time ova izložba dobija posebnu draž.

Izloženi fotografski snimci nisu isključivo vlasništvo autora izložbe, veliki deo čine kopije originalnih fotografija koje autor prikuplja po čitavoj Srbiji. Autor naglašava da nije uvek jednostavno doći do neke fotografije. U svojoj potrazi često se susreće sa zahtevima pravih vlasnika, takođe kolekcionara, za značajnom naknadom za kopiranje ili bilo kakvo korišćenje fotografija. Gospodin Zeković, takođe planira da napravi projekat na kojem bi bio prikazan Sivac nekad i sad.

Izložba je otvorena 14. oktobra, a svi zaintresovani građani zanimljive fotografije Sivca iz prošlih vremena mogu pogledati do 22. oktobra.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU
 
 
   
copyright © sivac.net 2003