pomalo podseća na NASA-ine slike sa meseca, međiutim nije, to je put između Malog Stapara i Sivca

 

JESEN 05 NA MALOM STAPARU

 

16. novembar '05.

U potrazi za novim fotografijama kojima bi smo dočarali jesenju lepotu prirode u našem kraju, logično, uputili smo se ka Malom Staparu. Očekivali smo da će nam naše rajsko izletište podariti jedno prijatno popodne na svežem vazduhu i u predivnom ambijentu, međutim...

Nismo ni stigli do Malog Stapara a usledio je prvi šok...

Ako niste znali put između Sivca i Malog Stapara potpuno je razoren. Njime gotovo da se i nemože proći. Prava je umetnost da ukoliko na Mali Stapar krenete nekim prevoznim sredstvom ostanete zdravi, čitavi i bez štete. Kamioni prepuni šećerne repe ostavili su za sobom potpuno devastiran kolovoz na ovoj relaciji.

Ogromni krateri, izrovan beton, komadi veličine fudbalske lopte svuda po putu čine ovaj saobraćajni put izuzetno opasnim po sve putnike. Kretanje ovom trasom krajnje je opasno za sve koji na put krenu automobilom, motorom ili biciklom. Ni pešaci na ovom putu nisu bezbedni. Osvetljenja nema i čim padne noć opasnosti se pojavljuju sa svih strana i sasvim neočekivano. Taman kad zaobiđete neku veliku rupu na kolovozu, pojavi se nova, još veća ili više manjih raspoređenih tako da ih sve nemožete zaobići.

 

Kad smo stigli na šlajz malo smo se oporavili od puta, jer priroda je ovde i dalje lepa.

Jesenje opalo lišće formiralo je neobičan pokrivač sve se žuti i presijava.

 

 

Taman kad smo se opustili eto novog iznenađenja.

Skoro sva stabla uz kanal, sa strane naselja na Malom Staparu, zasečena su sa strane i na mestu zaseka udaren nekakav pečat. Izgleda da je ovo obavljeno nedavno jer ti zaseci izgledaju sveže.

Da li se to sprema nova seča stabala na Malom Staparu? Šta znače sveža obeležja na stablim pored kanala, da li je to ekološke službe markiraju drveće koje treba da se zaštiti od nasrtljivih i nezajažljivih meštana Malog Stapara ili je u pitanju nešto drugo?

Blicevi našeg fotoaparata su ih uplašili pa su se odjednom, u paničnom strahu razletele po svuda... Primetili smo ogromna jata vrana.

Redakcija SIVAC.NET-a pokušaće da sazna odgovore na ova pitanja u vezi kolovoza i markiranog drveća, u međuvremenu pozivamo na pripravnost sve građane Sivca i Malog Stapara da budu spremni i reaguju ukoliko se markiranti odluče za spontanu seču ovo malo šume što je ostalo.

Samo zajedničkom akcijom možemo zaustaviti halapljivce koji nam dolaze odnekud, seku stabla i odvoze ih u nepoznatom pravcu, radi nepoznatih ali lako predvidivih razloga.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU