KANALSKA VODA BEZ KISEONIKA

 

Polovinom jula posle obilnih kisa crpna stanica na Lelcu (kanal koji služi za melioraciju), radi skoro non-stop odvodnjavajući višak vode iz okolnih njiva. Vodostaj vosok, sva mesta za pecanje potopljena, ne može da se peca.

Za očekivati je da u vodi ima dosta kiseonika... Međutim postoji tu nesto vise, a to je da su pročišćeni svi manji kanali koji se ulivaju u Lelac, a tako i oni koji idu prema Crvenki pored kojih je crvenačka šećerana iz svojih "fioka" odlagala produkte koji ostaju posle prerade šećerne repe, tako da kada pumpa na crpnoj stanici radi povlači vodu sa deponije crvenačke šećerane, koja je praktično u močvarnom delu, a voda je puna organskog raspadanja koji za tili čas potrosi sav koseonik u vodi i riba se praktično guši u vodi i ugiinjava.

Takva voda se ubacuje u Veliki bački kanal i teče prema Crvenki, tako da crvenačka šećerana, ne samo da zagađuje vodotokove nizvodno, nego od ove godine počela je sa zagađenjem i uzvodno.

Zvali smo Vodoprivrednog inspektora, ali on kaže da je to posledica visokih podzemnih voda i da će to trajati desetak dana. Međutim voda u Velikom bačkom kanalu zagađuje se i uzvodno od Malog Stapara. Primećeno je takođe i ispred brane da riba hvata kiseonik i da se guši u vodi, a voda ima neku čudnu crnocrvenu nijansu po površini kanala.

Postoji mogucnost da je i somborska uljara iskoristila visok vodostaj i obilne kiše pa da je svoju otpadnu vodu ubacila u Kanal, pa tako nam zadala još više problema.

Jedno je sigurno, a to je da su ljudi koji se brinu o Kanalu u JVP VODEVOJVODINE i BAČKA, a tu je i Osnovna i detaljna kanalska mreza, ovih prethodnih dana zbog slabog protoka vode, a sve zbog korisnika koji zahtevaju vise vode, odlučila da poseče travu u Kanalu, ali ne kao do sada, gde se pokošena trava skuplja, pa izbacuje na obalu, već jednostavno se pokosi i ostavlja u vodi da trune i stvara čepove na suženim delovima Kanala (onemogućujići protok vode korisniocima koji su tražili veći protok vode) i tako još više troši kiseonika ribama i ostalom živom svetu u kanalu.

Nadležni sve to mirno posmatraju. Jer ko da se brine za ribe, kad kod nas niko ne brine ni za žive ljude. Od jednog direktora iz pomenutih preduzeća dobili smo odgovor da se voda "okrenula", što znači sa se u Srbiji ipak nesto okreće.

Inače memorijal Branko Ačanski Rus (takmičenje u pecanju na Malom Staparu) je u petak 12.08.2005. po podne, ako bude ribe u kanalu.

Prilog pripremio Dragan Grujin.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU