"SIVAČKI KOLJČICKI"

 

Naš sugrađanin Radivoj Komazec, zaposlen u Zemljoradničkoj zadruzi "Sivac", već pet godina, isključivo iz ličnog interesovanja, bavi se prognoziranjem vremenskih prilika u Sivcu.

Brojni su oni koji dolaze po savet i informaciju kakavo će vreme biti u narednom periodu, kad će padati kiša, jer u poljoprivredi ovi podaci su od neprocenjive važnosti i vrednosti.

Ovaj nesvakidašnji hobi zainteresovao je i nas u redakciji SIVAC.NET-a, pa smo razgovarali sa gospodinom Komazecom, čiji je jedan uzora čuveni ruski prognostičar Boris Koljčicki i evo šta nam je "Sivački Koljčicki" rekao:

Radivoj Komazec

kako je sve počelo
-Prognoza vremena tj. dešavanja u prirodi su me oduvek veoma interesovala. Za prognoziranje vremenskih prilika sam čuo od starih ljudi. Za određivanje kratkoročnih vremsnkih prilika oni su se vodili posmatranjem pojava u prirodi. Prognoziranje vremena je oduvek bilo veoma intersantno tokom leta jer su na osnovu njih poljoprivrednici znali koje bi kulture sejali i kada. Eto, to je najviše privlačilo stare ljude da se bave prognozom vremena. Upijajući saznanja satrih, ja sam proces predviđanja vremana malo osavremenio uvođenjem naučno-tehničkih saznanja novog doba, uz to koristio sam radove i šeme Borisa Koljčickog i uz vrednosti zabeleženih statističkih pokazatelja napravio svoju ličnu prognozu vremena.

izrada prognoze
-Ja pravim prognozu za celu godinu. Pratim 12 dana između dva božića, katoličkog i pravoslavnog. Tih 12 dana predstavljaju 12 meseci u godini. To je jako veliki posao jer se vreme u ovom periodu mora konstatno pratiti svih 24 sata. Kad podelim sate u tim danima tako da 1 dan, u tom mesecu za koji se vreme predviđa, iznosi 48 minuta. Na osnovu toga ja pravim šemu i na osnovu nje kompletnu godišnju prognozu.

Radivoj je veoma zadovoljan dosad postignutom preciznošću vremenske prognoze koju sam, uz pomoć sopstvenih metoda, a najviše posmatranjem prirode, sastavlja početkom godine. Posebno je ponosan na ovogodišnje poklapanje njegove prognoze i stvarnih vremenskih prilika za mesec maj.

o prognozi
-Ovo je prognoza prvenstveno za Sivac, mada ona može da važi i za Bačku i za Vojvodinu. Problem je finansijski. Ja se amaterski bavim time, tako da koristim pomagala koja sam sam napravio. Tako sam recimo napravio aparat za merenje količine padavina, temperature i pravca vetra. Temperaturu merim tri puta dnevno, tokom jutra, u toku dana i krajem dana. Sve ove izmerene dnevne karakteristike pažljivo i redovno beležim svakodnevno već pet godina.

Najviša dnevna temperatura u Sivcu u proteklih 5 godina zabeležena je 24. juna 2002. godine i iznosila je 38°C, toga dana jutarnja temperatura iznosila je neverovatnih 24°C.

U istom periodu najveća količina padavina zabeležena je 14, juna 2001. godine 68 l/m2.

plan
-Ja bih hteo da napravim jednu pravu meteorološku stanicu, ali tu se opet javlja finansijski problem. Ja bih tu nabavio originalni termometar za merenje vlažnosti vazduha i barometar za merenje pritiska što bi definitvno uticalo na dobijanje još boljih i preciznijih prognoza vremena. Takođe, planiram da kupim računar, pa bih se povezao na internet što bi mi omogućilo lakše povezivanje sa drugima koji se bave vremenskom progonozom, pa bi razmena iskustava, statističkih i drugih podataka mogla da učini da prognoziranje vremena bude još tačnije. Za sada se u prognoziranju vremenskih prilika baziram na onoj staroj, viševekovnoj metodi posmatranja prirode i pojava u pirodi.

Naš sagovornik nije se odrekao saznanja prenetih od starijih generacija. Stara verovanja su svakako dodatni element koji gospodin Komazec uzima u obzir pri obradi statističkih podataka dobijenih posmatranjem prirode.

stara verovanja
-U svojem proučavanju došao sam i do voma zanimljivih starih verovanja u narodu. Tako na primer ako je tokom Svetog Trifuna, 14. februar, vreme vedro onda će godina biti sušna. A ako je padala kiša ili sneg, to znači da će godina biti rodna. Za prognoziranje vremenskih prilika naši stari su posmatrali ne samo prirodu već i životinjski svet, pa se tako zaključivalo da ako, na Sretenje Gospodnje, medved vidi svoju senku vraća se u pećinu, što znači da će zima potrajati još šest nedelja. Na Bogojavljanje, ako je hladno vreme biće kišna godina, a ako je toplo biće sušna. Na Preobraženje ako bude sunčano i vedro preko noći, letina za sledeću godinu bi trebalo da bude dobra.
Na dan Mladenaca, 22. marta, kako bude vreme biće slično vreme do 6. maja.

prognoza za leto 2005. u Sivcu
-U julu neće biti tako ekstremnih temperatura kao što ovi stručnjaci prognoziraju. Po mojoj prognozi maksimalne temperature biće početkom jula, do 32°C, i biće dosta česti lokalni pljuskovi, koji će prouzrokovati manju temperaturu, ali dosta sparno vreme. Kiše će biti negde oko 4., 12., 18., 21. i pri kraju meseca oko 28. jula.
Avgust će biti topliji od jula. temperatura će biti mnogo duže preko 30°C, a padavina će biti krajem avgusta, 21., 24. i negde oko 29-30.

klikni na sliku za uvecanje

(klikni na sliku za uvecanje)

Projekat formiranja lokalne meteorološke stanice u Sivcu ne bi zahtevao velika ulaganja i bio bi veoma brzo realizovan a korist i uštede koje bi poljoprivrednici i uopšte poljoprivreda u našem mestu imala bi daleko nadmašili troškove ulaganja. Zato mi iz redakcije SIVAC.NET-a i gospodin Komazec pozivamo sve zainteresovane na saradnju na ovom i drugim projektima a koji uključuju predviđanje vremenskih prilika.

Kontak telefon 025/ 712-708, 064/ 224-6502.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU