BOGATSTVO KULTURE

 

18. januar '06.

Prethodnu godinu obeležilo je mnogo lepih kulturnih dešavanja u Sivcu, među najznačajnijima svakako jesu obeležavanje jubileja četrdeset godina postojanja i rada ove ustanove ali i uspešno obnavljanje FAMUS-a. Nakon pet godina  pauze oživeo je muzički festival po kojem je ovo vojvođansko mesto bilo poznato u svim krajevima bivše države.

O predstojećim aktivnostima Doma kulture u novoj godini razgovarali smo sa Slavicom Tešović (na slici), pesnikinjom i direktorom ove kulturne ustanove.

Slavica Tešovic- Ovogodišnji plan aktivnosti našeg Doma kulture je veoma bogat i raznovrstan. Sa intenzivnim radom počeli smo već u januaru programom obeležavanja školske slave Svetog Save, slede Bambi fest i opštinska smotra amaterskog dramskog stvaralaštva, Međunarodni festival kulture, tradicionalno Ivanjsko cveće, 22. FAMUS itd.

Uz manifestacije obuhvaćene redovnim godišnjim planom u ovoj ustanovi kulture planiraju i neka nova dešavanja. Tako početkom juna treba da bude održan Međunarodni festival kulture koji bi trebao da okupi umetnike i kulturno-umetnička društva iz naroda Evrope, Južne Amerike i Azije. Korak ka ovom festivalu je već načinjen, naime, u avgustu protekle godine u Sivcu je održano kulturno veče posvećeno kulturi Indije, na kome je gostovala jedna umetnička trupa iz ove egzotične zemlje a kulturno veče uveličala je gđa Lavania Prasad, ambasadorka ove daleke i prijateljske države. Da je saradnja uspešno započeta govori i uzvratna poseta delegacije Sivca ambasadi Indije.

I to nije sve.
- Planiramo manifestaciju pod nazivom "Beograd u Sivcu", tokom koje će u Sivac dolaziti gosti iz našeg glavnog grada; umetnici, poznata lica javnog i političkog života uz akcenat na kulturi - kaže ambiciozna direktorica sivačkog Doma kulture.

Na pitanje šta je za nju kultura, dobili smo zanimljiv odgovor. - Kultura je sredstvo daljeg i dubljeg prodora ljudskog duha kao i ograđivanje od nedozvoljenih pretenzija o saznanju ljudskih istina, ali je i ljudska čistota, gde se osećaj lepote meša sa moralnim i pobožnim osećanjem, u spoju sa realnim i mitskim - kaže Slavica i nastavlja - Nepobedivi i blistavi napredak kulture doprinosi trijumfu čoveka nad stvarima, pobedu visoke civilizacijske vrednosti koje su svojstvene našem narodu. Meni je jedinstvena inspiracija koja nam otkriva svet naše istorije, naše duhovne dileme i tragedije. Kultura je spoj ljubavi i patriotizma, osećanja visokih umetničkih vrednosti, sa delom ovog vremena koje traje u rečima srpskog jezika, ali i ispisivanjem nacionalne sudbine, ono što je tradicionalno, moderno i duhovno. To su sačuvana sećanja.

Pored uspešnog rada folklornih grupa, protekle godine počele su sa radom brojne omladinske i dečije sekcije u okviru Dom kulture. Tako, mladi glumci u dramskoj sekciji uveliko pripremaju predstavu "Crvčak i mrav", dok stariji članovi dramskog ansambla pripremaju pozorišnu predstavu pod nazivom "Gospodin ministar". Ove predstave predstavljaće ovu ustanovu na različitim smotrama kulture u toku godine.

Omladinci okupljeni u Domu kulture pripremaju i modnu reviju, a iako je tek početak godine priča se i o letu, o putovanjima. Letos, folklorni ansambli imali su uspešno gostovanje u turskom Kušadasiju, a ove godine, sva je prilika, sivački mladići i devojke će nošnje, igre i običaje naših naroda predstaviti susedima u Mađarskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

Pored svega navedenog biće tu još mnogo igre i pesme, druženja, izložbi slika, književnih večeri, koncerata, zabavno-muzičkih programa, modnih revija... Priliku da pokažu svoj talenat imaće amateri glumci, pevači, imitatori, za sve njih i mnoge druge biće i dalje širom otvorena vrata, poručuju iz sivačkog Doma kulture.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU