Grafikon predstavlja rezultat ankete koju je SIVAC.NET nedavno sproveo

 

 

 

 

Kurir - "CELO SELO NA DOPU"

 

Narkomanija mladih je sasvim sigurno najveći problem koji postoji u Sivcu. Na ovoj stranici objavljujemo tekstove koji se bave ovom problematikom a koje su objavile dnevne novine "Kurir", 5. i 6. oktobra 2005. godine.

05. oktobar '05.

CELO SELO NA "DOPU"

U Sivcu kod Kule živi više od 200 heroinskih zavisnika, narkomani su mladići i devojke starosti od 16 do 25 godina

SIVAC - U selu Sivac, u opštini Kula, živi više od 200 heroinskih zavisnika! Njih desetak je "na igli", dok ostali heroin uzimaju šmrkanjem. Narkomani su uglavnom mladići i devojke starosti od 16 do 25 godina. Oni koji nisu na "horsu" (heroinu), uzimaju kokain, ekstazi, spid, LSD, marihuanu ili hašiš. Više od 80 odsto sivačke omladine probalo je neku vrstu droge.

Sivac je odjednom postao "meta" narko-dilera. Sve je počelo 1996. godine. Ne zna se ko je i zbog čega izabrao baš ovo vojvođansko selo i "snabdeo" ga raznim vrstama droge, jer se do tada Sivac nije razlikovao od drugih mesta u Srbiji. Sve se, međutim, promenilo kada su u selo pristigle ogromne količine narkotika.

U Sivcu živi oko 10.000 stanovnika. Na prvi pogled, u ovom tipičnom vojvođanskom "ušoranom" selu ništa ne govori o tome da je omladina masovno "na dopu". U stvarnosti je, međutim, sve drugačije. Droga je jeftina i dostupna svima. Može da se nađe na svakom koraku. Zato mnogi iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Subotice i okolnih manjih mesta dolaze po drogu u ovo selo. Policijska racija u njemu nikada nije organizovana.

Jedan od mladića iz Sivca, koji je već osam godina heroinski zavisnik, za Kurir je ispričao kako je počeo da se drogira. Insistirao je na anonimnosti, jer njegovi "nemaju pojma" o tome da se drogira.

- Prve tri godine sam samo "duvao travu". Ponekad sam uzimao i spid i "eksere" (ekstazi). Onda sam prešao na heroin. Počelo je kao vikend kombinacija.

Narkoman iz Sivca "inkognito" govorio za Kurir

- Tada ništa ne plaćaš, nego ti društvo, koje je već u tome, da da probaš. Napraviš tako jednu grešku, a posle ispaštaš. Navučeš se i to je gotovo, pogotovo ako si na heroinu. To uzimam već pet godina i ne mogu da se "skinem". Nikad nisam pušio "hors", niti sam prešao "na iglu", već od početka samo šmrčem. Kad sam počeo da uzimam heroin, bilo mi je lepo samo prvih šest meseci. Posle je postalo odvratno i tako je i danas. Mrzim što se drogiram i mrzim što moram da uzmem "dozu", jer osećam fizički bol kad to ne uradim - priča ovaj mladić.

Prema njegovim rečima, heroin je najpopularnija droga u Sivcu, ali mladi uzimaju i "koku" (kokain), spid, ekstazi, "trip" (LSD)... "Trava" (marihuana) se, prema njegovim rečima, podrazumeva, jer je svi konzumiraju. Većina je čak gaji u baštama.

- U Sivcu nema čega nema. Ima ovde baba koje sade mak za kolače, ali kad rodi, deca sve oberu za jednu noć. Naime, mnogi stariji ni ne znaju da se od maka pravi heroin. "Trava" skoro pa može da se kupi na kiosku. Mnogi je i gaje u baštama. Oko 80 odsto srednjoškolaca probalo je "travu", a ima i sedmaka i osmaka u osnovnoj školi koji su "duvali". Ipak, niko ne obraća pažnju na to. Roditelji zatvaraju oči pred istinom da im se deca drogiraju. Mladići zasad vode po broju narkomana, ali im se devojke opasno približavaju - ističe naš sagovornik.

- Kokain smatramo drogom bogatih. Mnogi prelaze "na iglu", jer je troduplo jeftinije. Tako narkoman na "horsu" dnevnu dozu plaća samo 300 kinti - kaže ovaj Sivčanin.

K'o da je na rasprodaji!

Droga u Sivcu je jeftina. Zbog toga je Sivac jedno od najpopularnijih mesta u narkomanskim krugovima. Jedan gram heroina košta od 20 do 25 evra. Pola grama "spida" je 10 evra, dok je tableta ekstazija između 200 i 250 dinara. LSD je od 15 do 20 evra. Kokain je najskuplja droga. Jedan gram košta od 35 do 55 evra.

On kaže da je jednom probao da se "skine" sa "horsa", ali da nije imao gde da ode na terapiju. Zbog toga je, kako kaže, nastavio da šmrče.

- Sivac ima jednu ambulantu koja radi od 8 ujutru do 6 po podne. Lekova nema. A heroin je takva droga da izaziva i psihičku i fizičku zavisnost. Ja osećam bol kad ne uzmem dozu. Morao bih da primam terapiju, a nemam gde. Imamo dve apoteke, koje ne rade vikendom. To je najveći problem.

- Oni koji bi možda ozbiljno pokušali da se "skinu" ne znaju kako. Roditelji negiraju ili ne žele da znaju da se njihova deca drogiraju. Policija ništa ne radi, jer u jednoj policijskoj stanici rade samo dva policajca. Nikada nikog nisu uhapsili. Svi znaju da se noću po kafićima mladež drogira, a policija nikada nije upala da izvrši raciju. Trebalo bi da svi zajedno probaju da iskorene drogu iz Sivca, a niko ne želi javno da kaže da zna za problem narkomanije. Nemaš kome da se obratiš da ti pomogne - priča ovaj heroinski zavisnik.

I tako sve dok neko ne umre. Onda se, kaže ovaj mladić, "malko digne prašina", pa se sve nastavi po starom. Tako je bilo i kada je od predoziranja umro dvadesetdevetogodišnji Miladin Terzić. On je bio jedan od heroinskih zavisnika koji je pokušao da se "skine". Na kraju se, ipak, vratio starim navikama. Ubrzo posle toga je umro. O tome se malo pričalo, i na kraju i to zaboravilo.

Niko ne radi, a svi se drogiraju

Milan Subotić, predsednik Mesne zajednice Sivac, došao je na funkciju u martu ove godine. On je prvi predsednik koji je prihvatio činjenicu da Sivac ima problem sa narkomanijom i, kako kaže, spreman je da ga reši.

- Do sada se niko nije bavio tim problemom, niti je želeo da prizna da se veliki broj mladih drogira. Probaćemo to da rešimo. Ono što meni nije jasno jeste da u Sivcu 80 odsto ljudi ne radi. Mi smo siromašna opština. Bavimo se poljoprivredom i para nema. Odakle svima novac za drogu, ja ne znam - kaže Subotić za Kurir.

Kurir, 05. oktobar '05.
M. MIRIĆ

-----------------

06. oktobar '05.

SIVAC - CENTAR NARKOMANIJE

BEOGRAD - Selo Sivac u opštini Kula, u kome je više od 200 heroinskih zavisnika i gde za male pare može da se kupi droga, predstavlja jedan od centara narkomanije u Vojvodini, potvrđeno je za Kurir u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Narko-dileri preuzeli su sivačku teritoriju 1996. godine i krenuli da "navlače" omladinu na "dop".

U Sivcu droge koliko hoćeš, i to za bagatelu

U međuvremenu, jeftinoća je privukla i mnoge narkomane iz Beograda, Novog Sada, Subotice i Sombora koji u Sivac dolaze da se opskrbe prirodnim i sintetičkim drogama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upoznato je sa problemom narkomanije u ovom selu. Vladimir Božović, generalni inspektor MUP-a, kaže za Kurir da u Sivcu vlada opšti haos, koji treba što pre rešiti.

- Bio sam u Sivcu, prošetao sam ulicama i razgovarao sa meštanima. Svi su mi potvrdili da je droga uzela danak među omladinom i da je situacija mnogo gora od onoga što može da se čuje. Za problem sa narkoticima nadležan je SUP Sombor. Još pre nekoliko godina predložili smo smenu načelnika SUP-a, ali je on još na istoj funkciji - kaže Božović za Kurir.

On, međutim, dodaje da je sada najvažnije raditi na rešavanju problema, a da kasnije treba utvrditi ko je kriv za to.
- Bitno je da se deluje i da se reši problem. Omladina se drogira, a niko to ne sprečava. Treba što pre stupiti u akciju, očistiti Sivac od droge, a posle videti ko je doprineo stvaranju problema - ističe Božović.

Marko Nicović, potpredsednik Međunarodne asocijacije za borbu protiv droge, kaže za Kurir da u Srbiji ne postoje institucije koje bi se na pravi način obračunale sa narko-dilerima.
- Nema organizovane borbe protiv droge. Zbog toga je narkomanija ušla u svako mesto u Srbiji. Više nema pravila. Nekad se droga vezivala za urbana područja, a sada i u ekološkim sredinama poput Tare i Kopaonika ima narkomana. Zato nije čudo što u Sivcu ima toliko droge. Širi se broj potrošača, pa dileri idu tamo gde ima potražnje. Navlače klince tako što ih prvo časte i poklanjaju "dop". Posle toga kreće plaćanje - kaže Nicović.

(M. M.)

-----------------

Vaša mišljenja i komentare na ove tekstove i na temu narkomanije u Sivcu, možete upisati na našem forumu.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija SIVAC.NET-a preporučuje ovaj informativno-edukativni sajt koji se veoma konkretno bavi problemom narkomanije i ukazivanjem na načine za njegovo rešavanje