SLIKARI POMAŽU OBNOVU HRAMA

 

18. decembar '05.

Sava Stojkov, jedan od najpoznatijih savremenih vojvođanskih slikara, i dvadesetak drugih slikara iz Sombora, Beograda, Novog Sada, Gakova, Vrbasa, Kule i domaćina iz Sivca okupili su se proteklog vikenda u ovom mestu sa željom i htenjem da svojim likovnim radovima pomognu obnovu ovdašnjeg pravoslavnog hrama.

Likovna kolonija organizovana je u velikom holu osnovne škole u Starom Sivcu, a svoj doprinos plemenitom cilju dali su, pre svih, Sava Stojkov, zatim Ivanka Jovanović, Milenko i Milinko Buiša, Svetislav Šljukić, Rajko Čabarkapa, Mikloš Čanadi, Nikola Brkanović, Milan Radaković, Milorad Rađenović, Rade Dragnić, Mihajlo Milešević, Zdravko Vučinić, Milica Ivanović, Dušan Mirković, Jovan Arambašić i Mirko Ćirić.

O svojim utiscima sa ovog kreativnog likovnog druženja u Sivcu, gospodin Sava Stojkov (na slici dole) je rekao:

- Veoma sam počašćen i radostan što sam pozvan da budem ovde u likovnoj koloniji sa mojim dragim kolegama koji su znatno mlađi od mene, ali me to veoma motiviše da svoj rad i svoju ljubav prenesem na mlađe, a uvek imam prilike da od njih nešto i naučim. Pozivnica koju sam dobio od oca Milana je bila jedina izuzetna i vrlo originalna pozivnica rezbarena u drvetu poput crepa-bibera. Na toj pozivnici sa druge strane bio je reljef na kojem je pisalo u donjem delu Sivac, iznad toga krst i to kompoziciono deluje kao neka piramida. Iznad toga je bio jedan bogat grozd i lišće vinove loze sa veoma divnim i veoma biranim rečima pozivnice koju sam dobio. I da bije bilo te pozivnice sa radošću bih došao ovamo kako bih dao svoj doprinos u ove humanitarne svrhe. Trudiću se da i ovoga puta kao i u drugim likovnim kolonijama dam jedno prepoznatljivo originalno, moje delo. Srdačno se zahvaljujem na pozivu i u buduće kad god mi se ukaže prilika rado ću doći ovamo kod vas dragi moji prijatelji.

S obzirom na stanje u kojem se nalazi svetonikolajevski hram u Sivcu, crkveni odbor je pokrenuo jednu opštu inicijativu pomoći za prikupljanje sredstva za obnovu hrama. Ovoj inicijativi odazvali su se i slikari, a svi umetnički radovi nastali tokom likovne kolonije biće namenjeni aukcionoj prodaji za donatorstvo za obnovu pravoslavnog hrama.

Prema rečima oca Milan Malinića, sveštenika pravoslavnog hrama u Sivcu, kolonija je organizovana i održana po blagoslovu episkopa doktora Irineja Bulovića -Neka bi dao Bog, presvetla Bogorodica Sivačka i Sveti otac Nikolaj, da svako na svoj način, kao što to danas čine ovi umetnici, da doprinos za obnovu hrama. Svako neka se oslušne i odazove na poziv slogana kojim obnavljamo hram "Mi obnavljamo hram, hram obnavlja nas". Hvala vam i neka Bog blagoslovi svako dobro delo za naš hram.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU