SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

abrihtovanje drveta

 

klikni na sliku za uvecanje

Ljubo na mašini uspešno izvodi i precizna bušenja drveta

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

pogled na mašinu (1)

 

 

 

 

 

 

 

autor ove reportaže Milorad Matijaševic u razgovoru sa inovatorom

 

INOVATOR LJUBO CEROVIC

 

Predstavljamo Vam još jednog sivackog inovatora. Naš sugradjanin Ljubo Cerovic, po struci poljoprivredni mehanicar, VK, zaposlen u DPP "Backa" Sivac, samostalno je napravio višenamensku mašinu za obradu drveta. Razgovor sa njim vodio je Milorad Matijaševic.

inovator Ljubo Cerovic i mašina koju je sam napravio

 

Pođeš, tako, da tražiš ko će da ti obavi neku stolarsku uslugu, i naiđeš na jednu retkost, naiđeš na čoveka koji je sam konstruisao i napravio mašinu na kojoj radi takoreći sve stolarske poslove. Ovde je reč o Ljubu Ceroviću iz Sivca.

Taj Sivac je čudo jedno. Veliko selo. Govorilo se da je bio najveće selo u "onoj bivšoj" Jugoslaviji. Imao je nekada, kažu, preko 15.000 stanovnika. Iz tog mnoštva stanovništva izašlo je i mnoštvo školovanih kadrova i mnogih drugih kojima se Sivčani ponose. Stoga Sivac danas ima 28 živih doktora nauka, desetak magistara a ostalim visokoškolovanim ni broja se ne zna. Sivac ima pronalazača Stanka Mandića koji je konstruisao kombinovanu poljoprivrednu mašinu sa nizom racionalizacija i ušteda koja će, kad krene, po svoj prilici uskoro, njena proizvodnja predstavljati i divno čudo i veliku korist za poljoprivredu ove zemlje. Izgleda da se i na Sivac odnosi ona Njegoševa: "Iz grmena velikoga / lafu izać trudno nije".

Jedan od tih sivačkih "lafova" je, eto, i Ljubo Cerović. On je svoju rukotvorinu nazvao kombinirka. Ona obavlja 5 glavnih operacija obrade drveta: abrihter (blanja), debljinar, cirkular, bušilica i freza za šaranje. Mašina je izrađena većinom od cevi raznih profila i drugog materijala kupljenog na otpadima. Radi sa dva trofazna elektromotora. Planiranje, skiciranje i izrada trajala je oko godinu i po dana. Mašina je skromnih dimenzija i tako precizno izrađena da mnogi ne veruju da je Ljubo svojeručno napravio već misle da je fabrička izrada.

Ljubo Cerovic

-Sve sam sam osmislio i uradio - kaže Ljubo - nije bilo lako sve to napraviti da radi sa tačnošću kao fabrička mašina. Kad bih smislio u glavi kako treba da izgleda neki deo, tražio sam gvožđe kakvo sam zamislio. Ako ne bih našao baš takvo, ja sam uzimao slično i prilagođavao se nađenom materijalu. Mašina me je jeftino koštala pošto su svi materijali sa otpada.

Ljubo kaže da mašini još uvek dodaje poneki detalj i poboljšava je. Sa još nekoliko manjih klasičnih stolarskih mašina obavlja sve stolarske poslove. Zasad građanima pravi predmete za razne svrhe, izrađuje stolariju (vrata i prozore) za kuću, stolove za svinjokolj i slično a planira da se specijalizuje za izradu košnica za pčele.

 

jedna mašina za gotovo sve stolarske poslove

 

Majstor Ljubo je po profesiji poljoprivredni mehaničar, VK, i ceo radni vek je proveo opravljajući traktore i ostale poljoprivredne mašine u radionici sivačkog Kombinata. Zato ga pitamo kako se desilo da se posle tolikog druženja s gvožđm opredelio da radi s drvetom.

-Od ranog detinjstva sam voleo da majstorišem, naročito sam voleo da nešto kucam čekićem. Za poljoprivrednog mehaničara sam otišao jer je to bilo potrebno zbog sigurnog i solidnog posla, a tu je i majstorija koju sam voleo. Ali, pošto mi je otac bio stolar, ja sam mu često pomagao u poslu, pa me polako taj miris drveta osvajao te sam tako zavoleo rad s tim materijalom. Poznavanje gvožđa mi je mnogo pomoglo da napravim ovu mašinu.

Ovaj skromni čovek nemirnog konstruktorskog duha sada priprema još jednu mašinu. Sakupio je, kaže, veći deo materijala za vertikalnu frezu. Posle toga će doći na red neka treća mašina, pa četvrta...
-Biće još mašina, ako bude zdravlja - kaže Ljubo.

Mi smo mu dobro zdravlje poželeli od sveg srca. Još smo mu stihovima Branka Ćopića poželeli da mu mašine "hitro zuje" i da "stalno normu prebacuje".

 

Tekst sačinio Milorad Matijaševic.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

obrada drveta na cirkularu

klikni na sliku za uvecanje

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

pogled na mašinu (2)

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

radionica

 
 
   
copyright © sivac.net 2003