SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

Mladen LESKOVAC

Mladen LESKOVAC (1904-1990)

 

POVODOM STOGODIŠNJICE SMRTI MLADENA LESKOVCA

 

Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu izložbom i pratećim katalogom obeležila je stogodišnjicu rođenja akademika Mladena Leskovca (1904-1990).

Pesnik, prevodilac, kritičar, istoričar književnosti i kulture, Mladen Leskovac rodjen je u Starom Sivcu. Kao suplent službovao je u gimnazijama u Somboru i Novom Sadu. Septembra 1945. postavljen je za upravnika Biblioteke Matice srpske. Za redovnog profesora na novosadskom novoosnovanom Filozofskom fakultetu postavljen je 1954. godine, kao i za njegovog prvog dekana. Član Upravnog odbora  Matice srpske postaje 1945, a predsednik u periodu izmedju 1969. i 1979. godine. Za redovnog člana SANU primljen je 1970. godine.

Mladen Leskovac učestvovao je i u radu drugih institucija poput Sterijinog pozorja, Srpske književne zadgruge, Društva književnika itd. Godine 1953. pokrenuo je Zbornik Matice srpske za književnost i jezik, koji je uredjivao gotovo četvrt veka.

Poznati su njegovi prevodi Stendala ("Opatica iz Kastra"), Molijera ("Don Žuan") i Žida ("Pastoralna simfonija"). Od njegovih značajnih dela izdvajaju se: "Članci i eseji", "Antologija starije srpske poezije", "Iz srpske književnosti", "Jovan Jovanović Zmaj", "O Lazi Kostiću" i druga.

Povodom stogodišnjice rodjena Mladena Leskovca Narodna biblioteka u Sivcu organizovaće predavanje i izložbu njegovih radova. Datum održavanja svečanosti biće objavljen naknadno.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU
 
 
   
copyright © sivac.net 2003