Podržite peticiju za očuvanju šume i prirodnog ekosistema. Preuzimite obrazac, popunite ga i predajte u redakciji SIVAC.NET-a na adresi Tršova 49.

<obrazac peticije>

 

ODBRANIĆEMO STABLA

 

20. novembar '05.

SPREČIĆEMO SEČU ŠUME I OČUVATI PRIRODNI EKO SISTEM NA MALOM STAPARU jasna je poruka koju su mladi Sivčani, na svojem prvom spontanom okupljanju na ovom nadaleko čuvenom izletničkom biseru i nezagađenoj prirodnoj oazi, poručili svima onima koji planiraju seču stabala šume na ovom lokalitetu.

Markirana stabla duž obale kanala izazvala su šok i ogorčenje svih ljubitelja prirode koji se u potrazi za opuštanjem na svežem i čistom vazduhu često nađu na ovom prelepom sivačkom izletištu. Vode Vojvodine potvrdile su da će seče drveća na ovom terenu zaista biti.

Međutim, mladi meštani Sivca odlučili su da ne sede skrštenih ruku kao do sada.

Nekoliko desetina mladih ekoloških aktivista iz Sivca proteklog vikenda okupilo se po prvi put u šumi Malog Stapara kako bi se dogovorili naredni koraci i dobro organizovala mreža ljudi koji će u svakom trenutku biti spremni da odgovore izazovu nadolazećih drvoseča. Cilj ove ekološke akcije je odvraćanje svih onih koji na Mali Stapar dolaze da seku drveće ili na bilo koji način narušavaju eko sistem ove prirodne oaze u srcu Vojvodine.

Kakve bi sve posledice imao nastavak seče šume na ovom prostoru gotovo da je nemoguće sagledati. Bilo bi uništeno stanište velikog broja ptica i životinja koje bi bile upućene na selidbu u naseljena mesta ili izumiranje. Takođe, šuma je posađena u blizini kanala baš zbog zaustavljanja erozije i zatrpavanja kanala što bi se sigurno dogodilo ako šume nestane, uz to nestao bi i vetrozaštitni pojas.

Aktivisti-branioci eko sistema Mali Stapar pokrenuli su i sakupljanje potpisa građanstva uz peticiju putem koje će svi Sivčani biti obavešteni o tome šta se sprema na Malom Staparu i biti pozvani da uzmu učešće u akcijama na zaštiti prirodne lepote koja je preostala nakon višegodišnje divlje seče drveća a naročito nakon seče stabala na ovom lokalitetu u martu ove godine od strane Voda Vojvodine.

Sasvim je sigurno da će peticija za očuvanje prirode na ovom rajskom izletištu na Malom Staparu biti opšte prihvaćena od strane meštana Sivca, pa aktivisti sa pravom očekuju puno uvažavanje volje naroda kod svih institucija vlasti, počevši od Mesne zajednice Sivac, preko opštinskih, pokrajinskih i republičkih organa.

Rezultati peticije biće predočeni i svim ekološkim organizacijama i sličnim udruženjima koja imaju veze sa ekologijom; lovcima, ribolovcima, pčelarima i svima drugima od kojih se očekuje podrška i aktivno učešće u akcijama zaštite ovog prirodnog bogatstva.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

23. novembar '05.

Mali Stapar,minijaturni zaseok od jedne ulice,ovih dana,u zizi je interesovanja sire javnosti zbog neprimerene sece visokih drevnih topola koje se tu nalaze od pamtiveka.Dok nisu u njega stigli "organizovani" vandali sa motornim testerama predstavljalo je jedno od najlepsih mesta u Vojvodini.Mesto se nalazi na samom Kanalu koji je do juce bio oivicen nedoglednim drvoredom vitkih i visokih topola.

Mali Stapar ,raj za ribolovce,kako zbog izuzetne tisine tako i zbog obilja raznovrsne ,autenticne divlje ribe,soma.sarana,stuke,deverike,smudja i terpesa ,to vise nije ,jer izgleda jako tuzno zbog posecenih topola.Kao Kosovo posle najezde Turaka.Ostavljeni panjevi koji vire iz zemlje prizor su koji ne odgovara sadasnjem ambijentu mesta.Izletiste Sivcana,do skoro je bilo veoma lepo u predvecerje kad se po mirnoj vodi razlije nepregledno crvenilo zalazeceg sunca ili u ranu jesen kad trska pozuti a topoljaci i bagremari porumene jesenjim bojama.Predstavljao je izuzetnu slikarsku inspiraciju.Kanali Veliki i Mali backi na Malom Staparu su neraskidivo vezani za Sivac.Oni predstavljaju njegovu potrebu ,tradiciju i ponos.Sivacko izletiste,ribolovni raj i rekreacioni ambijent jos neiskoriscenih mogucnosti ,secom drvoreda starih topola,dozivljava setni svoj ,cini se,kraj.

"Organizovani" testerasi ,secom malostaparskih topola,podstakli su sivacku omladinu na akciju zastite zivitne sredine.Akcija je u toku i najverovatnije urodice plodom.Malostaparske topole, one sto nisu posecene,dozivece svoj zivotni vek.Hvala mladima na izuzetnoj inicijativi zastite preostalih topola.

Prilog pripremio Slavoljub Tomić.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU