VIDOVDAN - SLAVA SIVAČKIH PČELARA

 

29. jun '06.

Okupljeni, najpre u crkvi Svetog oca Nikolaja a potom u prijatnom ambijentu Vatrogasnog doma sivački pčelari, zajedno sa prijateljima iz Bačkog Monoštora, Karavukova i Novog Sada proslavili su svoju krsnu slavu - Vidovdan.

Svečanost je započela u pravoslavnom hramu gde je sveštenik Brana Vlajković održao prigodno bogosluženja u slavu meda, pčela i pčelara. Slavski kum Maksim Mudrinić darivao je vino, kolač i pogaču koju su plemenite zanatlije podelile na ravne časti.

Na svečanosti u crkvi izabrani su i kumovi sivačkih pčelara za narednu godinu. Ova čast je ukazana porodici Radislava i Dese Ačanski.

izabrani novi slavski kumovi - Radislav i Desa Ačanski, u društvu sa ovogodišnjim kumom Maksimom Mudrinićem i sveštenikom Branom Vlajkovićem

Nakon crkvenog ceremonijala ljubitelji pčela i marljivi sakupljači blagotvornog meda nastavili su druženje u uređenim prostorijama sivačkih vatrogasaca.

Svim prisutnim gostima reči dobrodošlice uputio je kum Maksa Mudrinić. - Od pamtiveka pčelarstvom su se bavili prosvetni radnici, učitelji ili popovi - obrazovani ljudi. Danas se u našem selu ovim plemenitim poslom bave pošteni, vredni i pametni ljudi baš kao sto su i dobri insekti koje obožavamo i sa kojima radimo - pčele. Želim da vam amablaže nedostaje i da vam srce bude puno ljubave i prema ovim divnim stvorenjima. Neka nam je srećna slava, živeli i dugo se bavili ovim plemenitim i divnim poslom.

Druženje pčelara uz zajedničke teme, razmenu iskustava i sjajne Bakunove riblje specijalitete trajalo je do kasnih večernjih sati.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU