OPET POMOR RIBE U LELCU

 

28. jul '06.

Ovih dana svedoci smo pomora ribe katastrofalnih razmera u kanalu Lelac koji se kod sivačke crpne pumpe spaja sa Velikim Bačkim Kanalom.

Ovaj deo kanala, koji je kod ovdašnjih pecaroša poznat po dobrim ulovima štuke, sada pruža jeziv prizor. Kapitalni primerci amura, štuke, basova, bezbroj zlatica, deverika i druge bele ribe beživotno plutaju u zamućenoj, masnoj vodi boje kafe.

Šta je tačno prouzrokovalo ovu ekološku katastrofu još uvek se ne zna.

- Podneli smo prijavu opštinskom ekološkom inspektoru, a obratili smo se i nadležnim službama Voda Vojvodine. Očekujemo da se u narednih par dana izvrše neophodne analize vode nakon čega će biti jasnije šta je prouzrokovalo ovu katastrofu - kaže Slobodan Suvajdžić, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran" Sivac".

Kao mogući uzrok pomora ribe navodi se nedostatak kiseonika u vodi. Spekuliše se sa mogućnošću da je do zagađenja ovog dela kanala došlo ulivanjem otpadnih tvari iz crvenačke šećerane. Ne odbacuje se ni mogućnost da je nesavesnim rukovanjem došlo do izlivanja herbicida u ovaj vodotok.

Slična situacija dogodila se na istom mestu i protekle godine.

Pre dvadesetak dana ekološke organizacije zabeležile su pomor ribe i u Kruščiću. Sumnja se da je u ovom slučaju do smanjivanja nivoa kiseonika u kanalskoj vodi došlo zbog ulivanja otpadnih tvari somborske uljare. Važno je pomenuti da je riba bežala ispred talasa zagađenja, što potvrđuju vanredno dobri ulovi  vrbaskih pecaroša u poslednjih par sedmica.

Još jedan ekološki udar na čisti deo kanala ovdašnje ekološke organizacije očekuju ovih dana, kada se oslobodi "veliki masni čep" koji se trenutno nalazi na potezu grada Kule.

Prilog pripremio Radoje Cvijović,
fotografije Bojan Cvetković.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU