SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

potvrda o koncesiji

 

IZ PROŠLOSTI SIVCA (5)

 

Poštanska kočija u Sivcu

U nekadašnjoj austrijskoj carevini poštanski saobraćaj je bio dobro organizovan. Veza između mesta obavljana je preko konjanika ili preko naročito za te potrebe pravljenih kola. Ta kola su bila čvrsta i stabilna, jer nije bilo dobrih puteva, a relacije su bile duge.

 

Ove kočije su vukli najčešće četvoroprezi, a u zavisnosti od broja putnika i tereta, čak i osmoprezi. Pored državnih organa imali su, po potrebi svoju poštansku službu, pojedini veleposednici, gradovi, manastiri, neki cehovi kao i kocesionari.

 

Jedna takva koncesija je izdata u Baji 1748. godine i obuhvatila je 14 mesta Bač-bodroške županije, među kojima se nalazi i Sivac. Sivac u to vreme ima 120 domova i 875 stanovnika.

Koncesionar se obavezao da će na vreme polaziti i dolaziti u navedena mesta. Obavezuju se i upravnici postaja, da obavezno potvrde prijem i otpremu poštanskih pošiljki, a njihov broj se mora slagati sa brojem pošiljki na propratnom papiru.

klikni na sliku za uvecanje

Kočija je polazila iz Čavolje, a prolazila je kroz Sent Ivan, Janka Pustu, Meljkut, Sent Mariju (Suboticu), Almaš, Bikić, Kaćmar, Garu, Čatalju, Riđicu, Sombor, Brestovac, Sivac i nazad Sombor do Čavalje.

Tekst i priloge pripremio Zoran O. Peruničić.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

kompletna putanja poštanske kocije

 
 
   
copyright © sivac.net 2003