UBRZANO POŠUMLJAVANJE

 

18. decembar '05.

Moglo bi se slobodno reći da decembar u Sivcu protiče u znaku ekologije. Grupa od desetak mladih eko aktivista užurbano i vredno radi na pošumljavanju obale kanala, prostora u blizini prilaznih puteva, Malog Stapara, Telečkog potoka  i drugih predela u Sivcu i njegovoj neposrednoj okolini.

Samo protekle subote zasađeno je blizu 1.000 sadnica kanalske topole, sibirskog bresta, japanske vrbe i drugog drveća. U akciji nesebično pomaže Mesna zajednica Sivac, na čelu sa predsednikom Milanom Subotićem, ali i radnici i uprava JP "Voda Vojvodine" koji su zaduženi za održavanje sivačkog kanala i njegovih obala.

Osnovni moto ovih ekoloških akcija je posaditi što više drveća, svuda gde za to postoje uslovi. Tako je nekadašnje odlagalište repe na Malom Staparu pretvoreno u predivan park, u kome su zasađena mnogobrojna ukrasna i druga stabla i čija lepota je vidljiva već sada, a sa nestrpljenjem se očekuje naredna godina kada bi ovaj park trebao da dobije jasnije i svima vidljive konture. Biće to pravo mesto za ribolovačka druženja i tradicionalni "Zlatni kotlić Sivca".

Ponovo se uspostavlja drvored koji je pre desetak godina krasio obe strane Velikog Bačkog kanala, a koji je gotovo u potpunosti nestao nesavesnom, masovnom sečom.

Radi se i na pošumljavanju putnih prilaza Sivcu. Tako je, sadnicama sibirskog bresta pošumljen put iz pravca Sombora u dužini od oko jednog kilometra.

Stručno-tehničku pomoć u ovim poslovima mladi sivački eko aktivisti imaju od radnika Voda Vojvodine, odeljenja za šumarstvo iz Sombora.

Samostalni šumarski tehničar Ratko Tepšić (na slici levo) i njegovi saradnici maksimalno se zalažu za ozelenjavanje Sivca i Malog Stapara. On naglašava da je pravo zadovoljstvo raditi kada postoji ovako dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom.

 

U do sada najobimnijoj akciji pošumljavanja učestvovali su:

Nenad Bajčeta,
Stojan Bujišić,
Milinko Džuver
Darko Grozdanić,
Nemanja Bubanja,
Miljan Radović,
Boris Pušonja,
Željko Varagić,
Vlado Varagić,
Marko Šarčević
i pisac ovih redova.

U akciju su učestvovali i radnici Voda Vojvodine:

Ratko Tepšić,
Branislav Gligorić,
Dejan Šumođvarac,
Stipan Patarić,
Ivan Đanić (traktorista sa dubinskom bušilicom)
Ivan Doboš (klasična burgija) ispomoć
Ranko Dmitrašinović,
Mijuško Jovanović.

Dok god vreme posluži pošumljavanje se nastavlja. Ovih dana biće nastavljeno bušenje rupa kojima će biti omogućeno brzo sađenje mladih stabala topole na potezu od Sivca do Malog Stapara.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU