ROJENJE PČELA

 

Sve ljubitelje prirode želimo da iznenadimo i prikažemo pojavu koju čovek retko vidja u svom veku. Naša planeta Zemlja poznaje samo dva društva: pčelinje i ljudsko, a samo je čovek u stanju da organizuje i jedno i drugo.

Veoma je zanimljivo i razjašnjenje pojave rojenja - citat iz knjige Vojina Todorovića «Pčelarstvo». «U našim klimatskim uslovima rojenje pčela javlja se uglavnom posle bagremove paše, znači u drugoj polovini maja i prvoj polovini juna, mada se poneki roj pusti i početkom jula. Podstrek za rojenje dolazi usled nezaposlenosti mladih pčela, povećane toplote, nagona za odravanjem vrste, smanjenog prostora i dobre paše.

Mlade pčele - kod kojih se ovaj nagon najviše ispoljava - po ivicama saća izgrade veliki broj matičnjaka u koje matica polaže jaja. Pčele ne izgrađuju istovremeno sve matičnjake, već to čine u nekoliko navrata. Prvo izvuku jednu grupu početnih matičnjaka, pa zatim treću, a nekad i četvrtu. Čim se prvi matičnjaci zatvore u celom pčelinjem društvu nastaje nagonski nemir. Umanjuje se rad kako u košnici tako i u polju...» i roj se seli. Izvidnica traži novo stanište, i najspretniji i najsretniji pčelar prihvata roj.

Što više razmišljam o pčelama i ljudima, sve više sličnosti.

Prilog pripremio Zvonimir Kuveljić.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU