ZAVRŠENO KLUBSKO ŠAHOVSKO PRVENSTVO

 

02. decembar '05.

Žarko Đurović pobednik je nedavno završenog klubskog šahovskog prvenstva koje je po četvrti put organizovao Šah klub "Sivac". Kapiten sivačkih šahista osvojio je 8,5 poena, poen više od iskusnog Obrada Cakovića i mladog Dragomira Sokića, najuspešnijeg omladinca ovog kluba.

kapiten - Žarko Đurović, mlada nada - Dragomir Sokić i iskustvo sivačkih šahista - Obrad Caković

Turnir se igrao u 13 kola po Bergerovom sistemu uz tempo igre od sat vremena po igraču. Organizator je pripremio skromne novčane nagrade za najuspešnije takmičare, a dobitnici prve i druge nagrade, velikodušno su podarili ova sredstva sivačkom šah klubu, namenjujući ih razvoju pionirsko-omladinskih selekcija.

plasman

Ime i prezime

bodovi

1.

Žarko ĐUROVIĆ

8.5

2.

Obrad CAKOVIĆ

7.5

3.

Dragomir SOKIĆ

7.5

4.

Vladica RAONIĆ

7.0

5.

Duco PERUNIČIĆ

7.0

6.

Mlađen SVRKOTA

6.5

7.

Nikola MIHAJLOVIĆ

6.0

8.

Ilija BOGOVAC

4.0

9.

Slavko SUBOTIĆ

3.5

10.

Tomo MADŽAREV

3.0

11.

Gradimir BOGOVAC

1.0

 

-Ovo četvrto prvenstvo Šah kluba "Sivac" je na neki način i kvalifikacioni turnir za kategorni turnir kojićemo organizovati krajem ove godine i početkom sledeće. Posle dve godine postojanja kluba stekli su se uslovi da se našim igračima, našim šahistima upiše druga i treća kategorija - kaže Žarko Dragaš (na slici), predsednik kluba. Već 18. decembra očekuje nas završni brzopotezni turnir, koji se od početka godine igrao svakog osamnaestog dana u mesecu. U generalnom plasmanu vodi Dragomir Sokić sa osvojenih više od osamdeset poena.

Nakon tog turnira predstoji tradicionalni Novogodišnji turnir. Biće to jedno jako odmeravanje snaga pedesetak takmičara, predstavnika kšahovskih klubova Zapadnobačkog okruga. Turnir će biti pozivnog karaktera i za njegovo održavanje su već obezbeđeni sponzori i nagrade.

10. decembra dolazi nam Kresoja Notaroš fidemajstor iz Novog Sada, sekretar šah kluba Novi Sad. On će održati simultanku na 15 do dvadeset tabli.

Najveći uspeh ovog kluba je to što postoji organizovana šah škola za pionire. Profesor u penziji Milojko Delić, dobrovoljno daje časove deci okupljenoj u šah klubu. Učitelj poznatih sivačkih šahista Zorana Sokića, Jovice Radovića sada teoretski i praktično priprema talentovane mlade sivačke šahiste za najveća dostignuća.

- U školi imamo desetak pionira dečaka i devojčica učenika od trećeg do sedmog razreda osnovne škole. Krenuli smo od osnovnih stvari od postavljanja figura i table, preko osnovnih šahovskih pojmova i ideja, kao i početnih poteza španske, francuske i sicilijanske odbrane, pa do klasičnih završnih mat poteza - rekao nam je Milojko Delić (na slici).

Među pionirima se već sada vidi da talenta postoji. Sestre Dragan i Jovana Sokić, Igor Andić, Nikola Raonić, Živko Raičević i njihovi drugari moraju nastaviti da vredno rade i vežbaju pa će se od njih sa pravom moći da očekuju zapaženi razultati.

Od omladinaca potencijal pokazuju Mihajlović, Sokić, Marinković. Problem predstavljaju njihove obaveze na poslu i u školi.

U sklopu aktivnosti kluba na početku naredne godine planiramo da održimo prvi memorijalni turnir Zorana Sokića koji je bio najzaslužniji za organizovanje i pokretanje rada Šah kluba u Sivcu. Četvoro dece ovog prerano preminulog zaslužnog šahiste nastavilo je šahovski put svog oca. Na turniru bi učestvovale ekipe Panonije, Kule, Crvenke i Sivca u kojima je ovaj prerano preminuli zaslužni sivački šahista igrao. Ovaj turnir biće tradicionalan.

članovi Šah lkluba "Sivac"

U šah klubu se ponose bogatom zbirkom stručne literature, a u planu je i izrada svojevrsne šahovske monografije posvećene razvoju ove drevne igre u Sivcu.

Za sve aktivnosti koje sivački šahisti planiraju obezbeđena su sredstva. Po ovom važnom pitanju u velikoj meri pomaže Jovan Todorov, član i generalni sponzor šahovskog kluba. Tokođe, u šah klubu naglašavaju da izuzetno razumevanje za potrebe kluba imaju predsednik Mesne zajednice Sivac, Milan Subotić, direktorica sivačkog Doma kulture, Slavica Tešović i Lovačko društvo "Fazan".

Predsednik sivačkog šah kluba izrazio je veliku zahvalnost redakciji SIVAC.NET-a na popularisanju šahovskih aktivnosti.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU