klikni na sliku za uvecanje

klikni na sliku za uvecanje

klikni na sliku za uvecanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

bik Roki, apsolutni šampion sajma (2000kg)

 

NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U NOVOM SADU

 

U petak, 20. maja redakcija SIVAC.NET-a posetila je, najveći sajam u Srbiji i Crnoj Gori i jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u Evropi, 72. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Posetu sajmu organizovala je DPP "Bačka", a ovom prilikom našlo se mesta i za člana redakcije SIVAC.NET-a.

Ovogodišnji sajam okupio je više od 2.000 izlagača, među kojima je jedna trećina iz inostranstva, a posetioci su imali priliku da vide proizvode iz Srbije i Crne Gore, Argentine, Austrije, Bugarske, Belorusije, Belgije, Velike Britanije, Gane, Grčke, Danske, Indije, Italije, Japana, Jordana, Kipra, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, SAD, Slovenije, Turske, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Češke, Švedske, Švajcarske, Španije...

 

Među izlagačima bio je i naš sugrađanin pronalazač Stanko Mandić, koji je svim zainteresovanim posetiocima predstavio svoj izum Srpsku ratarsku mašinu (detalji o mašini).

Uz gospodina Mandića sivčane je predstavljala firma "Gora promet", koja je u saradnji sa firmom "Okov" iz Crvenke predstavila svoje proizvode od metala (kapije, ograde, prozore, stepeništa, nameštaj, galanteriju i letnjikovce).

U razgovoru sa ovim našim izlagačima saznali smo da su oni zadovoljni svojim predstavljanjem i ostvarenim kontaktima.

Na sajmu su dominirali štandovi sa poljoprivrednom mehanizacijom.

Na štandovima najvećih domaćih i inostranih proizvođača i dobavljača, IMT-a, Agropanonke, IMR Rakovice, RES trejda blii predstavljeni najnoviji modeli poljoprivrednih mašina: Džon Dir, Klas, Belarus, Nju Holand, Ferguson, Kejs, Lambordžini i dr.

 

Za sve nas bilo je veoma prijatno iznenadjenje kada smo saznali da je na ovogodišnjem sajmu veliki broja traktora marke Belarus rezervisan za kupce iz Sivca. Traktore sa na staklo nalepljenim odredištem "Sivac" zatekli smo u poslednjem doterivanju, kako spremno čekaju svoje nove vlasnike.

Na sajmu su se mogle videti i mašine za pekarsku industriju, plastenici i sistemi za navodnjavanje, gumeno-tehnička roba, mašine za ambalažu...

I ove godine veliki izlagački prostor zauzele su hale u kojima su se mogle videti izložbe stoke. Predstavljena su najbolja grla domaćih odgajivača goveda.

Posebnu pažnju svih privukli su ogromni bikovi, apsolutni šampion sajma Roki iz sela Kukujevci kod Šida (težina 2000kg) i šampion Bolero iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca (1970kg).

Na sajmu su prikazane i najkvalitetnije sorte svinja: landras, durok, pijetren i veliki jorkšir rase, kao i autohtone rase bele i crne mangulice sa farmi iz Bečeja, Subotice, Vrbasa...

Takođe, prikazano je i oko 450 grla ovaca rase virtenberg, cigaja, il de frans, bergamo i svrljiška oplemenjena ovca, odgajivača iz Obrenovca, Sokobanje, Tomaševca, Kragujevca, Svrljiga i Požarevca.

Uz ovce predstavljene su nojevi i koze alpske i balkanske rase.

Našlo se mesta i za sitnu živinu - pilići, pačići, guščići...

Veliko zanimanje posetilaca privukla su i grla lipicanera i punokrvnih arapskih konja.

Cena lipicanera se kreće oko 2.000€, a trkačko grlo "Oki Doki", štale Petras, dostiže cenu od neverovatnih 80-100.000€.

Uz izložbu konja, na Manježu Novosadskog sajma organizovana su i preponska takmičenja.

 

Za ovih nekoliko sati boravka na novosadskom poljoprivrednom sajamu nije bilo izvodljivo posetiti sve štandove na otvorenom ni sve hale sa brojnim izlagačima. Primetili smo i da je organizacija sajamske manifestacije na izuzetnom nivou ali i da su cene gotovo svih artikala prilično visoke i gotovo bez mogućnosti minimalnog cenkanja.

Nakon posete sajmu organizovana je pauza za ručak i osveženje u lepom ambijentu na Iriškom vencu. Redakcija SIVAC.NET-a zahvaljuje se DPP "Bačka" Sivac na ukazanom gostoprimstvu.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

klikni na sliku za uvecanje

klikni na sliku za uvecanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

šampion Bolero (1970kg)