NOVI SAMODOPRINOS

 

06. maj '06.

Neposredno lično izjašnjavanje Sivčana po pitanju zavođenja novog mesnog samodoprinosa počinje 10. maja i trajaće petnaest dana. Samodoprinos će biti uveden ukoliko se po ovom pitanju pozitivno izjasni većina građana našeg mesta sa pravom glasa.

Samodoprinos se uvodi za period od 1. jula ove do 1. jula 2011. godine, a njegovi obveznici biće svi punoletni građani koji su zaposleni i koji imaju prebivalište ili poseduju nepokretnosti na području Sivca.

Budući da prema zakonskim propisima penzioneri nisu obveznici mesnog samodoprinosa, sredstva u ove svrhe izdvajaće samo oni koji se posebno budu izjasnili tj. koji potpišu izjavu da žele da izdvajaju sredstva u ove namene.

Mesni samodoprinos biće obračunavan po stopi od 3 odsto. Za penzionere udeo u ovim sredstvima obračunavače se po stopi od 2 odsto, dok će poljoprivredni obveznici izdvajati 40 kilograma žita po hektaru zemljišta.

Na ovaj način planirani obim sredstva sa kojim bi sivačka mesna zajednica raspolagala iznosio bi približno 80 miliona dinara. Ova sredstva bi u narednih pet godina bile raspoređena za kanalizaciju - u iznosu od 30 odsto ili 24 miliona dinara, zatim za izgradnju i održavanje komunalnih objekata - 25 odsto ili 20 miliona, za uređenje užeg centra - 10 odsto odnosno 8 miliona, za pomoć i dotacije za obrazovanje, kulturu, sport, zdravstvo, održavanje verskih objekata - 20 odsto ili 16 miliona, za rad stručne službe mesne zajednice - 10 odsto ili 8 miliona i za obavezne rezerve biće opredeljeno 5 odsto ili 4 miliona dinara.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU