UMESTO SEČE - POŠUMLJAVANJE

 

25. oktobar '05.

Obustavljanje planiranih radnji na seči šumskog pojasa na lokalitetu Malog Stapara ishod je sastanka održanog u Kuli proteklog petka na kojem su se sastali predstavnici Voda Vojvodine, s jedne i predstavnika mesne zajednice i ekološkog pokreta Sivčana sa druge strane.

Željko Tatalović, Aleksandar Radišić, Gašpar Matarić, Tamara Radišić i Milan Subotić

Nakon spontane građanske inicijative mladih eko aktivista Sivca i pokretanja peticije za sprečavanje seče šume i očuvanje prirodnog eko sistema na Malom Staparu, ostvaren je jedinstven stav koji su podržali listom svi anketirani meštani Sivca a koji se ogleda u tome da je očuvanje prirodne lepote šume i kanala na prostoru Malog Stapara apsolutni prioritet za lokalno stanovništvo. Ideju o zaštiti i očuvanju ovog prelepog eko sistema podržala je i Mesna zajednica Sivac, opštinske strukture vlasti kao i opštinski inspektor za životnu sredinu.

Na sastanaku koji je održan na inicijativu potpredsednika opštine Kula, Željka Tatalovića, stavove po ovom ekološkom pitanju razmenili su Aleksandar Radišić, šef somborskog odeljenja šumarstva Voda Vojvodine sa saradnicima, predsednik sivačke Mesne zajednice, Milan Subotić i kao predstavnik eko aktivista pisac ovih redova.

Može se reći da su pregovori bili uspešni. Dogovoreno je da će se uz obustavljanje seče šume ubrzo sprovesti i planiranje akcija sađenja drveća na ogoljenim obalama kanala na potezu od Malog Stapara prema Sivcu i dalje. U akcijama pošumljavanja i održavanja mladih stabala, uz radnike i sredstva Voda Vojvodine očekuje se organizovano učešće sivačkih eko aktivista. Takođe, udruženim snagama biće pokrenuti radovi na uređenju parka na Malom Staparu, na prostoru koji je do ove jeseni služio kao prizma za odlaganje šećerne repe kao i brojne druge aktivnosti na uređenju ovog prirodnog bisera u srcu Bačke, nedaleko od Sivca.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU